Veckorapport vecka 26 2012

En turbulent vecka avslutades med en kursrusning modell större i fredags. Totalt steg OMXS30 med +0.9%. Sedan årsskiftet är index nu upp med +3.2%. Den längre veckotrenden för OMXS30 är fortsatt negativ, men den kortsiktigare dagstrenden har slagit om till neutral. För Onsdagsfonden Sundry slutade veckan på -0.1% till ett andelsvärde på 120.38. Sedan årsskiftet har andelsvärdet backat med -2.2%. Portföljrisken är 0.1%, vilket är så mycket som andelsvärdet skulle falla om alla innehav utvecklades maximalt negativt och fick avyttras.

Onsdagsfonden PPM är back -1.0% sedan årsskiftet efter en vecka på + 0.05%.

Att aktiekurser stiger 4% en enskild dag är ovanligt, och försöken att förklara sådana svängningar blir närmast desperata i affärspressen. Om man bortser från allt vad Euro och skuldkriser heter kan man konstatera att det i fredags var en mycket större efterfrågan på aktier än utbud. Köparna fick då betala mer och mer för sina placeringar. Att kurserna rör sig så extremt underlättas av lättrörliga tillgångar och att det helt enkelt finns vansinningt mycket papperspengar på marknaden. För att hitta avkastning på pengarna söker de stora aktörerna positioner på olika marknader och flyttar i flock när en marknad ser skakigare ut än en annan. I fredags var det med all säkerhet en hel del blankade aktier som fick köpas tillbaka i mängd.

Agerar man på vad som sker och har en plan för sina placeringar kommer man alltid att klara av händelser som i fredags, även om man ligger ”fel” från början. Att däremot agera på förutsägelser om morgondagen och sedan försöka tajma sina köp och försäljningar efter dem är en betydligt svårare konst, även om den känns mer attraktiv på papperet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s