En enkel metod för fondsparande

”Sprid riskerna”, ”var långsiktig”, ”månadsspara”, ”välj breda fonder”, ”titta på historiken”, ”välj fonder med lägst avgift”…

Ja, det saknas inte råd när det gäller hur man ska spara och placera i fonder. Men om man nu står där som nybliven pensionär, oengagerad PPM-sparare eller med sitt första tjänstepensionsavtal, hur ska man göra med de där fonderna egentligen? Hur många gånger ekonomipressen än ger råd så står man där med samma osäkerhet.

Till att börja med är det alltid rätt att ställa frågan”när vill jag ta ut mitt sparade kapital”. Är det inom ett år ska pengarna in på bästa bankkontot eller en likviditets/penningmarknadsfond (för PPM). Är det mer än 30 år kvar kan du i princip välja vilken aktiefond som helst och få en hygglig avkastning, om inte världen går in i en ny era nu efter finans-armageddon. Men för det stora flertalet av oss som funderar på fonder för att vi måste (PPM, pension) eller vill få en bättre avkastning inom en kort- till medellångsiktig tidshorisont (2-20 år) gäller det att hitta en metod för att ta sig genom fonddjungeln.

Och metoder saknas det definitivt inte, men tyvärr är många av dem utformade för att antingen göda bankernas groteska vinstmarginaler på fondplaceringar, eller så tar de sin utgångspunkt från finansteori som de senaste åren vist sig ha mycket lite med verkligheten att göra. Innan jag beskriver en metod som jag anser vara baserad på viktiga principer om att skydda ditt kapital och använda det effektivt, så vill jag belysa några frågeställningar som är betydelsefulla för en framgångsrik fondplacerare:

  • Måste jag engagera mig och byta fonder stup i kvarten? Nej, du måste inte byta ständigt och jämnt, men det krävs att du gör ett fondbyte den dagen din metod säger att det är så dags. Att lägga fondandelar i byrålådan och hoppas de växer till sig är lika fruktlöst som att gifta sig med aktier. I nedgång ska man stå utanför aktiefonder för att skydda sitt kapital.
  • Men att månadsspara ska ju vara ett så bra sätt att fördela riskerna? Det finns en anledning till att banker älskar månadssparande i fonder, och det är att de på så sätt kan dra in ännu mer stadiga avgifter oavsett hur börsen går. Att månadsspara kan låta bra i teorin, men varje fondköp innebär ett ökat risktagande, och om du endast förlitar dig till effekten av att utjämna ingångsvärdet står du helt utsatt när börsen viker ned.
  • Sälja fonder utlöser ju skatt och kräver deklaration, det vill jag inte. Att betala skatt på kapitavinster hör till spelet, och någon gång ska det göras. Det finns kapitalförsäkringar och investeringssparkonton att använda sig av om du vill komma undan den traditionella reavinstskatten. Och ärligt talat, om du backar från fondtransaktioner för att det innebär mer jobb i deklaration, då ska du nog inte placera i fonder alls.
  • Det är meningslöst att försöka hitta den bästa fonden, det handlar bara om slumpen och då kan jag lika gärna placera i en ”soffliggarfond”. Rätt men ändå så fel. Visst läggs det alldeles för mycket energi på att hitta de bästa fonderna, i tron att bara man tajmar den där Rysslands- eller Indienuppgången så kan man kamma hem flera hundra procent på några år. Fonder presterar över tid mycket sällan bättre än de marknader de täcker, så det finns sällan anledning att jaga efter bättre fonder i tron att hitta mer duktiga förvaltare. Däremot är det intressant att jämföra förvaltningsavgifter, vilka kan påverka resultatet påtagligt. Att välja tidpunkt för att köpa och sälja fonder har dock betydelse för att skydda ditt kapital. I tider av börsuppgång ska du äga aktiefonder, och under börsnedgång ska du stå utanför eller ha räntefonder. Lättare sagt än gjort förvisso, men ser man utvecklingen lite mer långsiktigt är det inte så svårt.

Exempel på en placeringsmetod för fondsparande

Dags att knyta ihop ett långt inlägg med en konkret metod. Den är en variant av den strategi som jag använder mig av i Onsdagsfonden PPM.

  1. När börsen (=trenden) går uppåt så lägger du allt kapital i den svenska indexfonden Avanza Zero
  2. När börsuppgången mattats av säljer du alla andelar i Avanza Zero
  3. När börsen (=trenden) går nedåt så lägger du allt kapital i den svenska penningmarknadsfonden Spiltan Räntefond Sverige
  4. När börsnedgången verkar över köper du andelar i Avanza Zero

Svårare än så är det inte! 🙂  Men hur vet man när trenden är upp eller ned, och när en uppgång eller nedgång är på väg att mattas av eller ta slut? Enkelt svarat, det vet man inte. Men en titt på den historiska utvecklingen kan ge dig en vink om läget, och ju mer du ”zoomar ut” från finansmarknadernas dagliga brus, desto tydligare ser du börsens cykler. Det finns otroligt många sätt att bedöma läget på en börs, alltifrån finansteori (höga/låga värderingar, makrosiffror, bolagsrapporter) till tekniska analyser (trend, momentum, prismönster, volym). En del väver också in astrologi, tärningskast eller hederlig gammal maggropskänsla.

Jag tillhör dem som tror att marknader rör sig i trender, vilket är en naturlig effekt av människans flockbeteende. Mitt sätt att bedöma trendläget är inget unikt eller avancerat. Det viktiga är nämligen inte att alltid ha rätt, utan att placera efter en metod som har hygglig träffsäkerhet, utnyttja de gånger den träffar rätt och hopppa av snabbt när den har fel. Nedanstående bild visar hur placeringsmetoden fungerat de senaste åren. De blå pilarna visar köp i Avanza Zero och de vita pilarna markerar köp i korträntefonden. Siffran 1 visar att halva kapitalet använts, siffran 2 visar att hela kapitalet är placerat. ”Zoomen” är inställd på veckodiagram, vilket ger en tydlig bild av börsens olika faser, håller du inte med?

Bilden visar tydligt hur kapitalet skiftar från att ligga i aktier till räntor beroende på hur börsen utvecklas. På detta sätt skyddar du ditt kapital och gör det möjligt att ta ut och använda dig av när du vill, inte när marknaden tillåter dig. Att undvika en nedgång med 50% gör att du slipper vänta in en uppgång på 100% för att ”komma ikapp”.

Varför Avanza Zero och Spiltan Korträntefond Sverige? Varför inga fler kända fonder från spännande regioner och branscher? Med dessa två fonder får du branschens lägsta förvaltningsavgifter, vilket har ett egenvärde i sig. Dessutom slipper du valutaeffekter, som kan innebära att en fond som gått upp 10% i den lokala valutan för din del i verkligheten har backat med 5% på grund av hur valutan rört sig mot kronan. Till sist så är du fullt exponerad mot aktie- respektive penningmarknaden med dessa två fonder. Det är klart att du kan fånga in större rörelser i tillväxtmarknader med fler fonder, men i det långa loppet är det viktigare att vara i rätt marknad (aktier eller räntor) under rätt perioder än att välja rätt region eller bransch. Vill du ha fler fonder i metoden kan du studera fondvalet i Onsdagsfonden PPM.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.