Robotar och dåliga förlorare

Dags- och affärspressen fylls med artiklar om den slagiga börsutvecklingen och hur marknaden styrs av hemliga handelsrobotar som förstör för riktiga, fina, långsiktiga börsinvesterare. Carolina Neurath på SvD:s börsblogg skriver att marknaden styrs av psykologi och hastigt flockbeteende. Grattis till denna insikt, det är nämligen inget nytt att den mänskliga psykologin är vad som styr marknader. Jag skrev om detta 2009, och det känns fortsatt högaktuellt. Marknader är ingen ekvation där man stoppar in ett antal parametrar i ena änden och får ut begripliga kurser i den andra. Vår girighet, rädsla, prestige, högmod styr våra köp- och säljbeslut, vilket oavbrutet påverkar senaste avslut.

Naturligtvis har börsen förändrats som marknadsplats, med internet, blixtsnabba handelsapplikationer och en kraftigt ökad omsättning. Men de som envetet gnäller om hur börsen blivit en spelhåla är oftast de som också brukar försvara den effektiva marknadshypotesen, att priset innehåller all information och inte kan förutsägas. Enligt denna hypotes ska inte kurser röra sig på detta sätt, och jag tror att många proffsgnällare har svårt att acceptera att deras modeller inte håller. En pinsamt dålig förlorare är Christer Gardell. Han försöker förklara sina egna dåliga resultat med att skylla på omvärlden och marknadsmekanismer, som han borde vara bland de bästa i världen på att förstå och hantera. Att börsen skulle tappa till riskkapitalbolag är ju inte särskilt troligt, riskkapitalisterna vill alltid försäkra sig om sanslösa vinster genom att göra uppmärksammade exits på börsen. Och börsens främsta uppgift är inte att se till att bolag får nytt kapital, utan att stå för en oberoende värdering av ett företag och ge plats för företagsförvärv. Behöver ett bolag nytt kapital får man välja att försöka charma småsparare och institutioner eller hamna i klorna på giriga och maktsökande riskkapitalister. Kopplingen till stormig börsutveckling känns långsökt.

Lika lite idag som för 30 år sedan finns det några hemliga sätt att plocka pengar ur en marknad. En handelsrobot kan tjäna pengar på arbitrage eller andra tillfälliga korrelationer, men förr eller senare så upptäcker marknadsaktörerna var denna ”miss” i kurssättningen finns och i samma ögonlblick försvinner den.

Det enda som stör en marknad är obalans mellan aktörer vad gäller information och volym. Robotar eller inte, det är enormt viktigt att alla handlar på samma villkor. Insiders ska jagas med blåslampa, och det är förkastligt att det går att köpa in sig i datorhallar som ligger nästan sida vid sida av börsens handelssystem för att tjäna några tusendels sekunder. Stora fondbolag och privata aktörer kan också manipulera kurser, vilket också kraftfullt måste uppmärksammas och beivras. Men att marknaden skulle vara duperad och övertagen av maskiner är bara ett uttryck för hur dåligt finanseliten hanterar risk i praktiken.

Avgörande för framgång är nämligen hur man hanterar sin risk, och det är här vi ser den moderna finansteorins tillkortakommande. En aktiefond faller handlöst i börsnedgång, oavsett hur fina risksiffror den uppvisar i glansiga fondbolagsreklamblad.

Det är du och ingen annan som styr din risk, och du gör det med sunt förnuft: avgör hur mycket du ska satsa efter hur mycket du är beredd att förlora, och koppla det till den avkastning du söker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s