Veckorapport vecka 33 2011

Ytterligare en jobbig vecka för världens börser. OMXS30 rutschade utför och slutade på -8.4%. Veckotrenden är intakt negativ, liksom dagstrenden.  Sedan årsskiftet har index backat med -24.1%. För Onsdagsfonden Sundry var det ännu en stabil vecka även om den dagliga turbulensen förstås fortfarande påverkade portföljen. Andelsvärdet ökade med +1.0% till 131.95. Sedan årsskiftet är utvecklingen +2.8%. Portföljrisken är 4.2%, det vill säga, så mycket skulle andelsvärdet backa om alla positioner gick maximalt dåligt och stoppades ut. Onsdagsfonden PPM slutade oförändrat i veckan och är sedan årsskiftet back med -8.3%.

Åsikterna om varför det stormar på det internationella finanshavet finns det väldigt gott om. På frågan om varför börsen går upp eller ned svarar jag som vanligt att det handlar om justeringar av utbud och efterfrågan. Börsen är som vilken marknad som helst där människors beslut påverkar prisbilden. Handelsrobotar och blixtsnabba informationsflöden kan förstärka svängningar och ibland få dem att se fullständigt véttlösa ut, men det är människor som ytterst står på köp- och säljsidan. Mellan dessa sidor är det alltid en kamp på vilken marknad som helst, och läget på slagfältet går att utläsa i det senaste priset på en aktie eller råvara.

Det enda rådet jag vill ge är att se över din placeringsstrategi. Har du en plan för varje position i portföljen och därmed känner din risk kommer du att rida ut stormen. Stoppar du huvudet i sandlådan eller förlitar dig på långsiktighetens trygga famn löper du alltid risken att råka ut för ett kännbart tapp, kanske i ett läge när du precis tänkt dra nytta av allt du sparat ihop. Det är långtifrån givet att vi kommer att få se en snabb återgång till tidigare börsnivåer, men det kan förstås hända. Att chansa på vad man tror ska inträffa är dock alltid ett sämre alternativ än att planera för både det positiva och negativa utfallet och sedan agera på det som sker.

Annonser

One thought on “Veckorapport vecka 33 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s