Tertialreflektioner 1 2011

Så skriver vi den första maj och lägger årets första fyra månader bakom oss. Onsdagsfonderna har haft en tudelad utveckling, där flaggskeppet Sundry ståtar majestätiskt över de andra, med en avkastning på 16.8% sedan årsskiftet. För Onsdagsfonden Månad, PPM, och även Duo har utvecklingen varit svag, med minusavkastning på samtliga. OMXS30 har sedan årsskiftet stigit med blygsamma 0.6%.

Många börsindex har haft en medioker start av 2011. Det har varit mycket av ett steg framåt, två tillbaks. Trendföljande strategier fungerar som sämst under sådana förhållanden, när köp- och säljsignalerna avlöses av varandra därför att kurserna står och slår fram och tillbaks inom ett snävt intervall. Men det tillhör spelet, att uthärda sådana perioder. För eller senare kommer det en mer långvarig trendrörelse som ger en kraftig skjuts åt resultatet.

Onsdagsfonden Sundry har två attribut som på ett tydligt sätt skiljer sig jämfört med de övriga onsdagsfonderna: handelsfrekvensen och antalet marknader. Sundry utgår från dagsdata och reagerar därför snabbare på förändringar. Fonden kan dessutom ta position i upp till 18 marknader, vilket naturligtvis ökar chansen för att få en god trend att utnyttja. Under de fyra första månaderna av 2011 har Sundry kunnat utnyttja starka trender i guld, silver, och olja. Den kraftiga dollarnedgången har också inneburit att långa positioner i EUR/USD samt korta positioner i USD/SEK utvecklats väl.

Onsdagsfonderna Månad, Duo och PPM får alla stryk av ”månadssparfonden” Onsdagsfonden Benchmark. När börsen utvecklas positivt kommer ett månadssparande naturligtvis att vara oslagbart, men tanken med dessa fonder är att undvika börsnedgångar och utnyttja uppgångar. Allra bäst relativt ”benchmark” kommer de därför att gå i tider av mer utdragen börsnedgång. Vid börsuppgång kommer de förstås också att gå bra, men inte så att de givet slår index.

Nu blickar jag fram mot kommande fyra månader med stor tillförsikt. Hur de finansiella marknaderna kommer att utvecklas är omöjligt att veta eller ens prognostisera med någon större säkerhet. För den som placerar med sunt förnuft är det av underordnad betydelse. Låt vinstaffärerna utvecklas och släng ut förlorarna, det är ett klassiskt råd som inte handlar om val av aktie utan istället vad du gör när du väl gjort en placering. Det är där du kan få den riktiga skjutsen i avkastningen, inte genom att vinna gissningstävlingen om vad dollarn står i om två månader eller om OMXS30 når 1500 i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.