”Bästa receptet för fondspararna”

I ännu ett av raden uttalanden från företrädare för fondindustrin citeras i DN idag Pia Nilsson, VD för Fondbolagens Förening.

– Men bästa receptet för fondspararna är som alltid att tänka långsiktigt. Det är inte lätt att omplacera ofta. Det som står sig bäst är att veta vad man vill ha på lång sikt – och sedan hålla sig till det.

Detta apropå den trista inledningen av året för Sverige-fonder. Långsiktighet ska det vara, så att fondbolagen får fortsätta brandskatta fondspararnas kapital och slå klorna i nyinsättningar. För på sikt går ju aktier alltid upp, eller hur..?

Naturligtvis är det lika enkelt som självklart att omplacera, och man behöver definitivt inte göra det ofta. Använd en enkel metod för att avgöra börstrenden, till exempel glidande medelvärden, eller sätt en exit-nivå på 25% från ditt senaste fondköp, så säkrar du ditt kapital från utdragna och/eller djupa börsfall. Du tar ifrån marknaden makten att avgöra när du kan ta ut ditt sparade kapital.

I artikeln citeras en annan person med egenintresse av fondinsättningar, fondförvaltaren på Lannebo Fonder, Lars Bergkvist:

Det som händer nu på börsen är av teknisk karaktär. Kort sagt handlar det om vinsthemtagningar, säger han.

Prisutvecklingen på börsen är en komplex gryta av många olika ingredienser. Det finns ett på gränsen till sjukligt behov hos analytiker att alltid hitta kausala samband till varför kurserna går upp eller ned. Är det inte lättnad då oljepriset sjunker eller PIIGS-länderna får ytterligare en respit, så är det vinsthemtagningar eller andra ”tekniska faktorer”. I backspegeln är det alltid lätt att hitta förklaringar, men i varje brinnande sekund så är det priset som sätts som påverkar utfallet av dina placeringar. Strunta i diverse förklaringsmodeller eller spådomar, hitta ditt sätt att komma fram till placeringsbeslut, och ha alltid en plan för dina positioner. Då behöver inte du heller bekymra dig för några procents nedgång, trots att du inte reservationslöst tillber långsiktighetens altare.

One thought on “”Bästa receptet för fondspararna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s