Hur mycket är trenden? Uppdaterad 2011-01-21

Jag återanvänder ett av mina tidigare inlägg, som känns lika aktuellt idag som då jag först skrev det. Intressant att resonera utifrån frågeställningen givet aktuella kurser, särskilt när trenden kanske börjar känns svajig för en del. Står vi inför en vändpunkt?

Originalinlägget finns här.

Är börsen inne i en positiv, negativ eller trendlös rörelse? Ja, det är inte lätt att veta förrän efteråt…  Precis som alla sammanhang man söker förklaringsmodeller för så är aktie- och börskurser absolut enklast att analysera i backspegeln. Men för oss som ska fatta placeringsbeslut gäller det att veta vilken typ av marknad vi arbetar med (eller mot för den delen). Även för den mest inbitne fundamentalanalytiker så är marknadsklimatet en faktor att beakta, om inte annat så för att ge en viss mental förberedelse på att ett värdebaserat köp initialt kan fortsätta att utvecklas negativt.

Men hur avgör man då trenden? Det finns en uppsjö olika indikatorer och algoritmer som glidande medelvärden, MACD, ADX, trendlinjer, titta på kursgrafen etc. Alla har sina för- och nackdelar. Det viktiga är att använda en metod som passar med det sätt du handlar, med din tro på hur marknaderna fungerar och med den ”edge” du bedömer dig ha. En av de mest väsentliga faktorerna är att anpassa bedömningen till ditt tidsperspektiv på tradingen. En daytrader som handlar på minutrörelser och stänger alla positioner innan dagen avslutats har förmodligen rätt lite nytta av ett veckodiagram, men kan utnyttja ett dagsdiagram för att studera den lite mer långsiktiga trenden. För daytradern är alltså långsiktig trend något man mäter på dagsbasis (ibland kanske också på timbasis). För den långsiktige placeraren är minutdiagram helt ointressant, där är det dags- och veckodata, kanske i kombination med månadsdata som ger en god bild av trenden.

Ett vanligt råd är att titta på trenden i olika tidsperspektiv för att få den bästa bilden och också för att öka sannolikheten att man handlar i trendens riktning och därmed ge den bästa förutsättningen för sina positioner. Jag kan hålla med om att det är en nyttig övning, men förleds inte att tro att du får det bästa beslutsunderlaget bara för att du tittat på trenden i två eller tre tidsperspektiv. Alla sätt att mäta trenden innebär manipulering av rent prisdata och introducerar därför brus och eftersläpningar i olika grad. Bara för att ett 20-dagars och ett 20-veckors glidande medelvärde visar samma riktning så innebär det inte att vi har en starkare trend, möjligen att den är mer bekräftad och entydig. Jag har tidigare fallit i fällan att kräva att trenden ska ”peka åt samma håll” i både kort och långt tidsperspektiv. Mina erfarenheter av de övningarna visar tydligt att det är ett ineffektivt filter som lätt får en ur fas med marknaden.

En titt på trenden för OMXS30 i skrivande stund ger lite intressanta grafer. Här mäts trenden med den trendindikator jag använder mig av (Guppy Multiple Moving Averages). Det är ett knippe med glidande medelvärden, absolut inget häftigt med den, men jag gillar sättet den visualiserar trenden och den belyser utvecklingen mellan kort- och långsiktiga aktörer på ett bra sätt.

Pilarna med köp/sälj i diagrammen? Inget mer än en entrysignal lite på skoj, där man tar lång/kort position när trenden vänder till positiv/negativ. Betyder inget utan regler för position sizing och exits, men väcker kanske en del tankar om trendföljande handel.

OMXS30 i dagsdata

Här ser man att kursrörelsen inte alltid varit i så tydlig trend, det mer kortsiktiga kapitalet har varit rätt nervöst ett flertal gånger. Återigen är ”trader”-medelvärdena på väg att bryta ned genom ”investerar”-medelvärdena, återstår att se om vi studsar upp igen. Ett antal kortsiktiga aktörer sålde nog av OMXS30-innehav under nedgångarna i onsdags och torsdags, efter att exitnivåer träffats. 

OMX i veckodata

Trenden solklart uppåt i det längre tidsperspektivet. Båda medel- och långsiktiga placerare sitter säkert kvar i sadeln, även efter veckans turbulens.

OMXS30 i 5-minutersdata

Hur daytradern tar sina positioner får någon god representant för dem gärna återkomma med! 🙂

7 tankar om “Hur mycket är trenden? Uppdaterad 2011-01-21

 1. Jag vill bara tacka dig för ännu ett utmärkt inlägg. Intressant, aktuellt och bra förklarat.

  • Tack Per, jättekul att få respons och ännu roligare att få uppskattning förstås! 🙂

 2. Oj, du är igång igen. Det var ju roligt.

  En medelvärdesvariant är att dela kapitalet i tre lika delar. Låt varje del styras av lutningen på olika medelvärde såsom 200-dagars, 100-dagars och 50-dagars. Då får du en mer dynamisk portfölj där du stegvis går in och ur marknaden. Uppdatering varje vecka och innehåller enbart en indexfond. Jag har inte studerat strategin i detalj men den verkar logisk. Enkel är den i alla fall.

  • Javisst är det roligt! 🙂
   Enkelt är ofta att föredra, och medelvärden är attraktivt enkla.

 3. Hur en daytrader tar position: Det handlar helt enkelt om att hitta tecken i marknaden på vilken del av säljarna/köparna som har kontrollen för tillfället. Och så handlar det även mycket om att lära känna marknaden och hur den beter sig vid vissa nivåer och i vissa situationer. Jag kan nog inte tala för alla daytraders, men så är det i alla fall för mig. /G1

  • Tack G1 för intressant kommentar. Att lära känna marknaden och sambanden mellan utbud/efterfrågan är bra för alla, långsiktiga som kortsiktiga, men för daytraders är det förstås av fundamental betydelse. Jag tror också att det krävs ett stenhårt psyke och disciplin för att lyckas över tid. Ska följa din blogg för att ta mer del av dina tankar.

Kommentarer är stängda.