Bästa fonder

Två ord som ingår i Google-sökningar som frekvent leder till bloggen är ”bästa fonder”. Men vad är man egentligen på jakt efter? Är det ett säkert tips på vilken eller vilka fonder som kommer att ha högst avkastning när året är till ända? Hur skulle man reagera på om det säkra tipset tyvärr slog fel och ledde till att halva kapitalet försvann? Vill man få stor avkastning måste man ta en stor risk, det finns inga gratis luncher. Den som gissar rätt får en fin belöning, men för de som satsade fel kan värdeökningen utebli eller till och med bli negativ.

Eller kanske man är på jakt efter fonden som om ett decennium ska toppa Morningstars topplista över fonder med bäst avkastning de senaste 10 åren? Bara man har tålamod och är långsiktig ska man väl kunna hitta en vinnare?

För tio år sedan hade man ju kunnat kasta pil på Rysslandfonderna och skratta hela vägen till banken idag. Det var inte lika enkelt för tre år sedan som tabellen visar. Bakom den fantastiska avkastningen sedan 2001 döljer sig dramatiska kursrörelser.

Eller kanske vill man hitta fonden med lägst genomsnittlig risk? Det borde väl vara en tänkbar definition av en riktigt bra aktiefond. Återigen en bild från Morningstars topplista, med de fonder som haft lägst risk över de senaste 5 åren.

Inga hödjarsiffror till avkastning, men så är ju också finansindustrins definition av risk teoretisk och inte kopplad till verkligheten. Till exempel har en fond som sjunker i värde med 1% i månaden en i stort sett obefintlig risk. Men att förlora 11.4% per år av mitt kapital skulle jag tycka vore en uppenbar risk…

Kanske ska man titta på topplistan över snittavkastning de senaste 10 åren. det borde väl ge en bra känsla för vilka fonder som är bäst.

Även här ser vi att tajming betyder mycket, flera 10-årsvinnare har presterat dåligt de senaste 3 åren, vilket förstår beror på den kraftiga nedgången 2008.

Vad ovanstående visar är att oavsett hur mycket tid man lägger på att hitta den bästa fonden så är det ingen garanti för att man kommer att få en god avkastning framöver. Visst kan det finnas en poäng i att välja vinnare på kort eller lång sikt, det är ju en form av trendföljning. Men glöm inte att en trendföljande placering alltid bygger på att man köper dyrt för att sälja dyrare, aldrig köpa billigt. Att försöka pricka bottnar och toppar är en fåfäng gissningslek som allvarligt kan skada ditt kapital. Överge marknader som är i nedgång är ett utmärkt sätt att skydda ditt kapital och låter dig bestämma när du vill använda dina sparade pengar. Du behöver då inte invänta en börsuppgång på 100% efter en nedgång på 50%; även om den senaste återhämtningen gick fort är det inte alls säkert att nästa gör det.

”Den bästa fonden” är en holy grail, något vi desperat söker, men som ständigt glider undan oss. Många vill känna den där känslan av att få in en vinnare, precis som på spel om hästar och fotboll. Det är ett inbyggt program i vårt psyke, önskan om att träffa rätt och få visa att vi kan. Vissa har turen på sin sida och säljer efter ett år eller ett decennium med lysande avkastning. Men andra har otur med marknadsvalet eller tajmar in sitt planerade uttag med en massiv börsnedgång. Lämna inte förvaltningen av dina surt förvärvade slantar åt slumpen.

Den bästa fonden hittar du själv, genom att, innan du ens börjar att fundera på val av fonder, formulera en placeringsstrategi. Grunden i den ska vara din egna aktiva förvaltning: att du behåller fonder i marknader som går bra och gör dig av med fonder i marknader som är i nedgång. Tänk sedan på vilka marknader du vill placera i. Tycker du att det är roligt att göra förutsägelser för vilka regioner och branscher som kommer att gå bra framöver, och har i vart fall en hygglig träffsäkerhet kan du absolut fundera på att välja fonder utifrån det. Saknar du intresse för marknader och företag så välj Sverige som marknad och komplettera eventuellt med någon/några av de övriga stora: Latinamerika, Asien, Kina, Ryssland eller varför inte Afrika. I vilket fall är det klokt att begränsa antalet fonder till 5-6 stycken, så får de vardera en tillräckligt stor del av kapitalet för att deras utveckling ska märkas.

Nedanstående graf visar OMXS30 i veckodiagram, med de köp- och avyttringstillfällen som placeringsstrategin för Onsdagsfonden PPM genererar. Det handlar som synes inte om särskilt frekventa transaktioner, så även du som inte vill eller kan se över din fondportfölj särskilt ofta kan tillämpa egen aktiv förvaltning. Strategin siktar inte på att nå den bästa avkastningen, utan undvika kraftiga värdeminskningar och ge god avkastning över tid.

När du nu valt marknader och för dig själv inpräntat den gyllene regeln att köpa i uppgång och sälja i nedgång, då är det dags att börja titta på bra fonder. Jag anser att bra fonder ska ge dig en stark koppling till den underliggande marknaden. Det är marknaden som ger förutsättning för att en fond ska gå bra eller inte. Alla högavlönade analytiker och förvaltare till trots så är deras bidrag till en långsiktig överavkastning generellt försvinnande liten. Därför är indexfonder det mest rationella valet, där avgiften är låg och resultatet av förvaltningen följer marknadsindex. För marknader utanför Sverige är det svårare att hitta indexfonder. Jag väljer därför fonder som historiskt visat sig följa marknadsindex väl, och därefter väljer jag den med lägst avgift. Det är i mina ögon vettiga kriterier för en bra fond.

När du så startar fondsparandet så är det du själv som bidrar till de bästa fonderna. Går Ryssland som tåget även detta år behåller du Rysslandsfonden och säljer kanske av Indien- eller Kinafonden om marknaderna där inleder nedgångar. Det är naturligtvis också möjligt att köpa en fond i en marknad som du tidigare inte valt, men som helt plötsligt visar styrka under 2011, kanske till exempel en Afrika-fond. Att följa trenden sympatiserar jag alltid med! Se bara till att du inte jagar för fåfängt efter de bästa marknaderna för stunden, trender kan vända fort och du ska inte vattna ur portföljen med ett för stort antal fonder.

Slutligen: lyssna inte till diverse fondsäljare och kvällstidningarnas ”experter”. Agera på det som sker, inte det som någon, mer eller mindre träffsäkert, högröstat framhåller kommer att ske. Det går utmärkt att spara i Sverigefonder 2011 på nuvarande börsnivå, om man bara tar sin Mats ur skolan om och när en nedgång inleds. Det är inte svårare än att till exempel besöka denna bloggen då och då och kolla upp marknadstrenderna!

2 tankar om “Bästa fonder

  1. Tar du alltid köp- och säljsignaler från index för resp. marknad, och varför har du i så fall valt det istället för att analysera trenden för resp. fond direkt för t.ex. PPM-strategin? Nu väljer du visserligen fonder som följer marknadsindex, men en viss risk för avvikelser finns ju. Ett exempel är latinamerikafonder som har 30% exponering utanför Brasilien.

    Genom att titta på trenden direkt i de valda fonderna har man ju mer frihet att välja just de fonder som verkar intressanta, oavsett koppling till en specifik marknad.
    Själv funderar jag på några tillväxtfonder som investerar i flera tillväxtområden, t.ex. Skagen Kon-Tiki. Problemet där är att Yahoo Finance (budgetalternativet för TA som jag använder hittills) inte erbjuder TA för Skagen-fonder.

    • Jag studerar alltid kursutvecklingen för underliggande marknader istället för enskilda fonder. Fondernas utveckling är ju långsiktigt beroende av de marknader de placerar i, även om förvaltarnas skicklighet kan påverka resultatet under kortare eller längre tidsperioder. Om man inte har indexfonder att använda sig av kommer det förstås som du säger alltid att finnas avvikelser beroende på vilken fond man väljer. Men som sagt, för en Latinamerikafond med tyngdpunkt i brasilianska företag är det väsentligaste hur den brasilianska börsen går.

      Själva fondvalet kan man ju styra efter fondernas historiska förmåga att pricka eller överträffa index. Men om du tittar på trenden för t.ex. Kon-Tiki så vet du inte säkert vad som påverkar den. Det kan vara underliggande marknader, valutaeffekter, förvaltarkompetens, enskilda dominanta bolag etc. Det blir mer osäkerhet i trendvärdet för en fond, och därför föredrar jag att utgå från marknaderna.

Kommentarer är stängda.