”Oberoende” pensionsrådgivare

I en artikel i E24 idag skriver Annika Creutzer om en utredning som Finansinspektionen gjort av försäkringsförmedlarbranschen, och om FI:s kommentar att provisionsförsäljning av försäkringssparprodukter bör förbjudas, precis som gjorts i Danmark, Norge, Finland och snart i Storbritannien.  Det är hög tid att försäkringsförmedlarnas oheliga allians med banker och fondbolag ifrågasätts och förhindras. De provisioner som utbetalas kommer nämligen från ditt och mitt sparande i form av högre avgifter för fonder och pensionsadministration.

Många förmedlare kallar sig gärna oberoende rådgivare, men det stämmer ytterst sällan. De allra flesta rekommenderar förstås sina kunder de fonder och pensionslösningar som för tillfället ger dem högst provision. Precis som Eva Adolphson skrev för ett halvår sedan i Privata Affärer så är finansiella rådgivare bra på att visa upp fina diagram och sammanställningar över pensionssystemet och vad man kan förvänta sig i framtiden. Efter att mött tacksamheten från kunden som äntligen förstår hur det fungerar har det varit en lätt match att föreslå alternativ som försäkrar säljaren om sköna tusenlappar under många år framöver.

Men rådgivning kostar förstås, och Annika Creutzer ser farhågor för att det ska bli en klassfråga. Det finns naturligtvis ett motstånd mot att betala flera tusenlappar idag för verkligt oberoende och professionell rådgivning. Men titta gärna på beräkningar som Linder & Partners gjorde förra året. De visar hur det kan skilja nästan 2.000 kr i utbetalt månadsbelopp i en pensionslösning som sålts med provision jämfört med en egen lösning med billiga fonder.

Du kan alltså göra en god affär genom att skippa bankernas, försäkringsbolagens och förmedlarnas säljare och istället betala för några timmars verkligt oberoende rådgivning. Samtidigt tycker jag att behovet av professionella råd överdrivs. Det är ju ändå fruktlöst att försöka hitta den absolut bästa sammansättningen av pensionsplaceringar för att få maximal avkastning. Men finansindustrin vill gärna få oss att tro att man med olika beräkningar kan garantera en viss nivå på avkastningen, bara man tittar på standardavvikelser, beta, Sharpe-kvot och allt vad man nu kan räkna fram. Verklig risk är sannolikheten för att förlora pengar, och hur mycket man förlorar. Till och med en doktor i civilrätt, Fredric Korling, anser att risk behöver redovisas på ett sätt som man kan förstå, istället för att hänvisa till matematiska algoritmer:

Men så länge som försäkringssparande säljs mot provision så behövs någon modell för jämförelser menar Fredric Korling och tar kraven på kreditföretag att redovisa effektiv ränta enligt en schablon som ett exempel. Även risk bör anges på ett sätt som gör det lättare för konsumenten att förstå.

– Till exempel i form av sannolikhet att förlora en viss summa pengar, säger Fredrik Korling.

 Använd sunt förnuft och utarbeta en enkel placeringsstrategi som låter dig bestämma när du vill ta ut kapitalet istället för marknaden. Sikta på en rimlig avkastning och inbilla dig inte att du stadigvarande kan få ut 30% eller mer i årlig avkastning. Långsiktigt skulle du då behöva riskera mycket mer än vad du nog är beredd att göra för att  få chansen till sådan extraordinär utveckling. 10-15% är en bra siffra för långsiktig avkastning.  Några tumregler som jag tror på:

  •  Var placerad i aktiemarknaden när börstrenden är uppåt, håll dig likvid när det går ned. Det är riskhantering på riktigt.
  • Välj billiga indexfonder. Så kallade aktivt förvaltade fonder är dyra och ger vanligen inte en långsiktig bättre avkastning än index.
  • Undvik generationsfonder och blandfonder. De tar mycket betalt för enkla omplaceringar, du gör det jobbet bättre och billigare själv.
  • Sätt gärna ihop en egen globalfond genom att välja indexfonder eller andra billiga fonder från olika delar av världen, men var medveten om att valutakurser kan förändra resultatet på ett sätt som inte alltid är önskvärt.

One thought on “”Oberoende” pensionsrådgivare

  1. Ping: Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s