Suger XACT Bull och Bear?

Läsaren Markus har lämnat en mycket intressant kommentar om XACT Bear och dess (o)lämplighet för längre placering. Han hänvisar bland annat till ett inlägg från Cornucopia? som innehåller följande formulering:

”Perioden 2006-2007 gav XACT Bull 25.75% i vinst mot 13.51% för rent index (ex Avanza Zero). Nästa köpperiod 2009-2010 har XACT Bull gett 66.16% i vinst mot 36.47% för rent index (Avanza Zero). Detta kan jämföras med att XACT Bear 2007-2009 gav en förlust på 0.1% trots att börsen föll 32.01% mellan sälj och köpsignal och man egentligen borde fått se en kraftig vinst med positioner i björnen. Undvik alltså XACT Bear.”

Jag använder ju XACT Bear som instrument i Onsdagsfonden Duo, och det kanske inte är så smart? Jo, jag tycker faktiskt det, eftersom jag har en trendföljande placeringsstrategi och endast köper XACT Bear när börsen går nedåt. Problemet med hävstångsfonder som XACT Bull och Bear är att de inte fungerar som vanliga indexfonder, eftersom hävstången på 1.5 eller mer gäller för daglig basis och inte över längre tidsperioder. Jesper Strandberg har en bra artikel om detta. I bloggen Latent Energi finns också en kritisk artikel om XACT Bear med intressant matematik. I volatila marknader utan tydlig trend, där index går upp och ned varannan dag kommer effekten av den dagliga ombalanseringen i Bull/Bear skada båda fondernas utveckling. Men i perioder av tydliga trender kommer fonderna att utvecklas bättre än hävstången.

Jag har studerat hur utvecklingen av placerande i XACT Bear skulle ha fungerat med köp av andelar samtidigt som Onsdagsfonden Duo skulle ha gjort det. För 2007 skulle affärerna i Bear ha gett en avkastning på 6,7% och för 2008 skulle siffran ha blivit fina 43,6%. För 2009 hade resultatet blivit 2,0% back. Det går alltså utmärkt att placera i XACT Bear förutsatt att man gör det i nedåtgående trend och inte ser det som en fondinvestering som ska ge bra resultat på lång sikt. Se nedanstående graf för Onsdagsfonden Duo:s köp- och säljsignaler.

Icke desto mindre så använder jag inte XACT Bull i Onsdagsfonden Duo för att utnyttja börsuppgångar, utan XACT OMXS30 som är en ”riktig” indexfond. Då vet jag  att korrelationen med index är i stort sett perfekt, och drabbas inte av hävstångsproblematiken. Det är fullt möjligt att istället för XACT Bear gå kort, alltså blanka, XACT OMXS30 när man vill utnyttja börsnedgångar. Tyvärr saknas det stöd för det i många bankdepåer, man får förlita sig på mer moderna mäklare som Avanza och Nordnet.

3 tankar om “Suger XACT Bull och Bear?

  1. Tack för ett utförligt svar på min undran! Jag förstår däremot ändå inte varför skillnaden blir så stor mellan ditt resp. Cornucopias testutfall under 2007-2009. Han utgick ifrån MA10/MA40 på veckocharten, vilket inte borde avvika så mycket från dina signaler.

    Ett alternativ skulle kunna vara att justera strategin så att det ställs högre krav på tydlig trend vid köp av XACT Bear än XACT OMXS30. Då krävs det förstås ett bra ”mått” på trendstyrkan.

    • Men Cornucopia går ju inte kort i marknaden som Onsdagsfonden Duo gör. Hans siffror kommer sig av att titta på hur andelskursen i XACT Bear utvecklats under 2007-2009, och det går inte att jämföra med mina siffror då de visar utfallet av placeringar i negativ trend.

      Trendstyrka har många försökt hitta sätt att mäta, men jag är skeptisk till ADX och allt vad det kan heta. Det är bara derivat på prisutvecklingen. I mina ögon fungerar trendidentifiering fint. Sedan finns det en generell skillnad mellan upp- och nedgång, nämligen den att nedgång tenderar att ske snabbare.

  2. Pingback: Dags för obligationsfonder? « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.