Riskfyllda råvarufonder?

Den som söker alternativ till fondsparande i aktiefonder har inte särskilt mycket att välja på. För all del, det finns 790 premiepensionsfonder att välja på, men det är nästan uteslutande antingen aktiefonder, räntefonder eller någon kombination därav. Vill man fördela en del av sparandet på andra så kallade tillgångsklasser, som valutor och råvaror, så är utbudet synnerligen klent. Morningstar listar 54 fonder i kategorin blandade råvarufonder. Nästan alla de fonderna placerar i företag som utvinner råvaror, som gruv- och oljeprospekteringsbolag. Det innebär att man inte får en ren koppling till råvarans utveckling, utan också får ta företagens utveckling, utvinningskostnader, miljörisker etc. Tre sådana fonder finns att välja på för premiepensionen.

Ändå så erbjuder råvaror så många möjligheter och är enklare att relatera till för oss än aktier och balansräkningar. Vi använder ju ett stort antal råvaror varje dag och kan göra rätt så kloka köksbordsanalyser om i vart fall efterfrågan. Av och till skrivs det om spektakulära uppgångar i råvarumarknader, som till exempel silver och basmetaller. Men som småsparare är det inte nödvändigtvis det stora klippet man behöver sikta på. Det räcker gott med att genom nedanstående exempel konstatera att det för många råvaror har funnits långa perioder av uppgångar som man med ett enkelt trendbaserat placerande kunnat vara med om de senaste åren. Problemet är framför allt att det saknas enkla alternativ att placera i.

För inte är råvaror mer riskfyllda att placera i än aktier, förutsatt att man kan få den direkta kopplingen. Förvisso finns det en del råvaror som ibland rör sig explosivt beroende på säsongsmönster eller fenomen som till exempel frost i Florida för apelsinjos. Men väljer man med omsorg råvaror som historiskt visat långvariga perioder av trender och tillämpar en strategi för att utnyttja dem är råvaror ett utmärkt sätt att bredda, eller med ett finare ord, diversifiera sin portfölj.

Proffstyckare som Claes Hemberg på Avanza är skeptisk till att placera i råvaror och råder att i så fall välja breda råvarufonder. Men det är ett råd som i mina ögon är lika felaktigt som hans mantra om att välja breda aktiefonder. Du tror att du köper dig trygghet, men vad du får är en dyr fond som går sämre i uppgång och något mindre dåligt i nedgång. Du ordnar det betydligt bättre själv genom att välja ”rena” fonder och gå ur och in beroende på trenden.

Det finns ett antal instrument för att placera i råvaror: certifikat, Exchange Traded Funds (ETF), och Contract for Difference (CFD). För den professionella tradern går det förstås att handla terminer direkt på råvarubörserna. Men för småspararen, som har ett litet kapital eller vill månadsspara, är utbudet i stort sett obefintligt. Handelsbankens XACT Råvaror är ett intressant nytillskott, men courtage i varje transaktion gör den ointressant för små köpbelopp. Dessutom får man inte den direkta kopplingen till individuella råvaror utan köper in sig i en korg.

Det finns en klar öppning för svenska fondbolag att starta renodlade råvarufonder i indexform, som erbjuder ett enkelt fondalternativ för oss småsparare. Tänk att kunna köpa andelar i SEB Guldfond, Handelsbanken Kopparfond, Nordea Vetefond eller Swedbank Robur Oljefond! Det är dessutom fonder som inte skulle lida ett dyft av kraftiga förflyttningar av kapital på grund av PPM-rådgivares byteskaruseller. Råvaruinstrument omsätts lätt och det finns ingen portföljbalansering att ta hänsyn till. Här finns det god potential till att förbättra även premiepensionssystemet!

Ordet spekulation nämns ofta i kombination med just råvaror, att det skulle vara just ”pappersinnehav” av råvaror som driver prisutvecklingen och skapar bubblor som sedan kommer att brista. För det första så är placeringar i råvaror inte mer spekulation än i aktier: alla vill väl ha en god avkastning i förhållande till en tagen, kontrollerad risk. För det andra så har det gjorts studier som visar att det i vart fall inte går att skylla på befintliga indexfonder för prisutvecklingen  på råvaror. Men finansvärlden är rutten, och visst finns det exempel på tveksamt agerande från stora drakar som man behöver vara medveten om. Å andra sidan finns det alltid två sidor av myntet.

För den som agerar på vad som sker är problemet inte oöverstigligt. Går en marknad ner tillräckligt säljer man av och placerar i andra som visar en starkare utveckling. Just det som en trendföljande placeringsstrategi handlar om!

Annonser

One thought on “Riskfyllda råvarufonder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s