Ska börsen upp eller ned?

Det finns som alltid en mängd olika åsikter om utvecklingen på börsen under året. Allsköns mer eller mindre goda argument lyfts fram, och inte sällan får ett faktum två bedömare att dra helt olika slutsatser. Som fondsparare, PPM-väljare eller placerare är det inte enkelt att hitta i djungeln av råd.

Därför är det så nyttigt att ”sila snacket” och studera den verkliga prisutvecklingen istället. Kan man med någorlunda sannolikhet identifiera perioder då börsen går upp respektive ned har man en styrka: låt trenden vara din vän! Men var försiktig och fall inte i fällan att försöka hitta en trendindikator som nästan alltid har rätt. Om du nu skulle hitta en sådan kristallkula, hur hanterar du de gånger det ändå slår fel? Och hur kan du utnyttja de trender som indikatorn ger signal om, när ska du ta hem vinsten? En bra trendindikator är en viktig del av en placeringsstrategi, men dess betydelse överdrivs ofta.

Ett enkelt sätt att avgöra trenden är att använda veckodiagram och ett glidande medelvärden, till exempel ett 52-veckors exponentiellt medelvärde. I veckodiagram försvinner mycket av det dagliga marknadsbruset, och det är betydligt enklare att se var en marknad befinner sig. Nedanstående exempel visar veckodiagrammet för OMXS30 med medelvärdet inplottat. Det ger en rätt tydlig bild, inte sant? Köp så länge medelvärdet stiger (börstrenden positiv) och stå utanför när det sjunker (negativ börstrend).

 

I Onsdagsfonderna använder jag en något mer utvecklad trendindikator, men konceptet är detsamma. Jag har tidigare beskrivit indikatorn, Guppy Multiple Moving Average (GMMA).

För till exempel Onsdagsfonden Månad kan köp- och säljsignalerna se ut som nedanstående bild visar.

Som framgår av placeringsstrategin så köper fonden andelar i Avanza Zero när veckans högsta notering är högst av de fem senaste veckorna, förutsatt att trenden inte är negativ (rödmarkerade staplar). Om en positiv trend (blåmarkerade staplar) avbryts så säljs allt innehav. Köpen görs vid max fyra tillfällen om 25% av kapitalet per gång. Blåa uppåtriktade pilar indikerar köp, vita nedåtriktade pilar visar försäljningar, och sifforna anger antal positioner.

Det här kan av och till ge lite udda effekter, som att fonden kan sälja av alla andelar en vecka för att sedan åter börja köpa, men kanske sälja av allt ytterligare en gång. Det är ingen tankevurpa, utan effekt av att fonden söker utnyttja trenden. När den blir otydlig och slår fram och tillbaka blir det en del snabba affärer, men efter en kort tid kommer trenden att klarna och andelarna behållas eller avyttras i lite längre tidshorisont.

För en trendföljare kallas detta fenomen ”whipsaws” och kan ses som en kostnad för att försäkra sig mot att missa en uppgång eller sitta fast i en nedgång. Det är ju bara i efterhand som det är enkelt att se att trenden fortsatte eller slog om efter en rekyl.

Så nästa gång du funderar på att köpa en fond eller en aktie, ta gärna en titt på kursutvecklingen i veckodiagrammet och bilda dig en uppfattning om aktuellt trendläge, istället för att försöka vaska fram sanningen bland experternas blandade utsagor!

Annons

8 tankar om “Ska börsen upp eller ned?

  1. Jättebra inlägg! Intressant och så himla centralt. Kan du utveckla det här med försäljningstidpunkten?
    Du skriver: ”Om en positiv trend (blåmarkerade staplar) avbryts så säljs allt innehav”.
    Vad är det som definierar att den positiva trenden har avbrutits? Jag misstänker att det inte handlar om att ”denna vecka gick sämre än förra”.
    Vad innebär försäljning? Är det t ex flytt av medel från aktiefond till räntefond eller bank?
    Tack på förhand!

    • Hej Per och tack för den vänliga kommentaren. Det som avgör om en trend brutits är utvecklingen av de glidande medelvärdena i graden, alltså ren matematisk beräkning. Så länge ”trader-medelvärdena” ligger ovanför ”investerar-medelvärdena” samtidigt som ”investerar-medelvärdena” är stigande så är börstrenden positiv. Omvänt gäller för negativ trend. Det finns också ett trendlöst tillstånd där vi vare sig har upp- eller nedtrend. Se mitt inlägg ”Konsten att välja fonder” som jag länkar till ovan för mer information om de medelvärden jag använder som trendindikator.

      Det blir enklare att beskriva principen om man bara har ett glidande medelvärde, som t.ex. 52-veckors exponentiellt. Om det är stigande efter stängningskursen på fredagen så är börstrenden uppåt, annars nedåt. Här finns det inget mellanläge, börsen är antingen upp eller ned.

      Trenden vänder sällan bara på en dålig eller bra vecka, utan det krävs en period av bättre/sämre utveckling för att det ska ske.

      Försäljning innebär för Onsdagsfonden Månad att alla andelar i Avanza Zero säljs och att kapitalet parkeras på bankkonto. Man kan gå vidare och se om man hittar andra placeringsformer för att öka avkastningen under de perioder då man står utanför marknaden, till exempel räntefonder. Men då får man en viss ledtid innan man kan sälja av det innehavet för att agera på en köpsignal.

      Onsdagsfonden Duo och Sundry är mer offensiva och agerar också i nedtrend, genom att köpa XACT Bear respektive gå kort (blanka) marknader.

  2. En fråga som säkert har ställts tidigare (och i så fall får du gärna tipsa om tidigare inlägg):

    Varifrån hämtar du kursdata och vilket/vilka verktyg använder du för att skapa GMMA-graferna? Själv har jag hittills skapat MA50/200-grafer med TA-verktyget hos Yahoo Finance, men GMMA innehåller uppenbart mer intressant information.

    • Jag hämtar kursdata från två leverantörer: Stockletter för den svenska börsen och CRB trader för råvaror, valutor, räntor etc.
      Jag använder gamla SuperCharts för grafer och indikatorer som GMMA. Här behöver jag snart göra en ny investering, eftersom SuperCharts inte fungerar på Windows 7. Funderar på AmiBroker.

  3. Hej!

    Jätteintressant blog.
    Undrar om du använde dig av denna strategi på AVANZA ZERO under hela tex. 2010 och hur mkt du i så fall slog fondens utveckling över året med?
    Vidare känns ju Duo och Sundry som intressanta val då de borde funkat bra även 2008

    • Hej Sam,

      Tack för din´vänliga kommentar. Jag har kört ett fondupplägg tidigare, men sjösatte vid årsskiftet nya och förbättrade versioner. Jag presenterar av den anledningen inte tidigare utfall, för nu vill jag lägga fokus på aktuell och kommande prestanda. Med ett upplägg där man ställer sig utanför marknaden vid nedgång kan det ta ett tag innan man kliver in igen vid en trendvändning uppåt. Starka börsår kan därför Onsdagsfonden Månad gå sämre än OMXS30 och därmed Avanza Zero. Målet är ju att uppnå långsiktig och uthållig god avkastning, och det främsta verktyget är att utnyttja uppgångar och undvika nedgångsperioder. Sundry och Duo hade ett fint 2010, där Sundry nådde en avkastning på 25%. Det är riktigt att de ska kunna fungera bra oavsett trendläge, så länge det inte blir alltför stor andel av neutral trend där kurserna ligger och slår fram och tillbaka. Jag startade Sundry i slutet av 2008, och har efter intrimning som var betydligt längre än jag räknat med, nu ett marknadsval och regler på plats som känns väldigt robusta.

  4. XACT Bear sägs vara olämpligt för längre negativa positioner. Hur hanterar du ev. längre perioder med negativ trend när det gäller Onsdagsfonden Duo? Se nedanstående klipp från Cornucopias blogg:

    ”Perioden 2006-2007 gav XACT Bull 25.75% i vinst mot 13.51% för rent index (ex Avanza Zero). Nästa köpperiod 2009-2010 har XACT Bull gett 66.16% i vinst mot 36.47% för rent index (Avanza Zero). Detta kan jämföras med att XACT Bear 2007-2009 gav en förlust på 0.1% trots att börsen föll 32.01% mellan sälj och köpsignal och man egentligen borde fått se en kraftig vinst med positioner i björnen. Undvik alltså XACT Bear.”
    http://cornucopia.cornubot.se/2010/10/ma50ma200-hedging-av-omxs30-sedan-1991.html

    • Tack för en mycket tänkvärd kommentar som fick mig att utforska ämnet i detalj, och skriva ett inlägg om det!

Kommentarer är stängda.