Bästa fonden 2011

Nytt år och nya goda föresatser. Äta bättre, träna mera, ta tag i diverse projekt och äntligen se över fonderna i PPM, IPS, ITP och allt vad det nu heter. Om man bara läser på tillräckligt mycket ska det väl vara möjligt att göra ett bra fondval och placera i fonder som kvalar in på tio-i-topplistan vid årets slut.

Det är självklart en lovvärd ambition att sätta sig in i saker och ta hand om sitt kapital. Men när det gäller placeringar är det ju tyvärr så att även den bästa fonden går ned under år med en allmän börsnedgång. Att nå framgång med sitt sparande handlar ytterst lite om att välja det bästa instrumentet. Istället är det tajmning och att undvika utdragna nedgångar som är nyckeln. Långsiktighet, som predikas av fondbolag och diverse experter, är inte den säkra väg till god avkastning som förutsätts.

Som exempel kan jag ta FIM Russia som haft bäst utveckling av alla fonder tillgängliga för svenska sparare de senaste 10 åren enligt Morningstar. Den som hade ett 10-årigt perspektiv för 10 år sedan har fått en fantastisk utveckling till dags dato. Men den 60-åring som fick rådet att köpa fonden i början av 2006 är förmodligen inte lika imponerad. Snarare lättad över att kapitalet äntligen återställts. Visst kan man ta nedanstående diagram från morningstar.se som argument för att det blir bättre ju långsiktigare man är, jag har medvetet tagit en graf som inte ensidigt stödjer mitt resonemang. Det är dock en förljugen bild. Man kan hitta mängder av olika tidsintervall som ger väldigt bra eller synnerligen klen avkastning. Det är inte gissningsleken om när man ska placera i vad som spelar roll. Det är förmågan att agera på vad som sker som avgör framgången. Utan det blir det marknaden som avgör när du kan ta ut dina pengar, i vart fall om du vill få en hygglig avkastning.

Lika lite som inför 2010 kan jag säga något om vilka fonder som kommer att gå bäst 2011. Däremot har jag mycket att säga om strategier för sparande, oavsett vad du väljer att placera i. Det kommer jag att fortsätta med under året.

5 thoughts on “Bästa fonden 2011

 1. Ännu ett intressant inlägg. Tack för den!
  Den där kurvan säger ju något. Frågan är vad, och vad man själv tror om framtiden.
  Säkra upp eventuella vinster. Let your profits run? En idé är att vara på sin vakt under den närmaste tiden. För när börjar en långsiktig negativ trend?
  Vad tror du?

  • Per, tack för din kommentar. Det är som vanligt svårt att sia, särskilt om framtiden. Men det finns enkla modeller för att hålla koll på trenden, till exempel glidande medelvärden. Hur trubbiga de än kan vara så ger de klara varningssignaler för när en marknadstrend är på väg att brytas eller till och med ändra riktning. Sedan beror det förstås på vilket tidsperspektiv man har för sina placeringar. Ett fondsparande som gör placeringar relativt sällan ska förstås inte stirra sig blind på dagsdata, utan mer studera veckotrenden, lika självklart som att en daytrader inte bryr sig om trender längre än en dag.
   Min mening är att veckotrender är ett utmärkt vertyg för medel- till långsiktigt placering. Min enkla trendindikator ger tydliga signaler när det är dags att kliva ur fonder i månadssparande och PPM. Till dess sitter jag kvar, och slipper bry mig om alla upphetsade röster om ras eller race.
   Ännu så länge är den positiva trenden för OMXS30 i veckoperspektiv intakt.

 2. Hej! På något vis har jag glömt att lägga till din blogg i listan hos Ekonomibloggarna, en blogg lista som uppdateras i realtid när en tillagt bloggare publicerar ett nytt inlägg. Jag har iaf lagt till dig nu och hoppas att det är okej med dig! Titta gärna in och lämna hemskt gärna en kommentar om du saknar en blogg!

  Trevlig kväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s