Undvik generationsfonder

PPM har medfört att så kallade generationsfonder har blivit populära. Alltså fonder där andelen aktier dras ned ju närmare du kommer pension. Det ska i teorin successivt dra ned på risknivån, men i mina ögon är det rent snömos. Fonderna har vanligtvis ingen aktiv förvaltning, utan sitter i aktier i upp- som nedgång på börsen. Den enda variablen för att växla mellan aktier och säkrare räntepapper är din ålder. Vad säger att börsen inte är nere i en djup nedgångsfas just när generationsfonden ska sälja av aktier och köpa mer räntepapper? Hur tror du det slår mot avkastningen?

Det absolut bästa sättet att skydda ditt kapital är att se till att stå utanför börsnedgångar och utnyttja börsuppgångar. Du skapar då din egen aktiva förvaltning, vilken kommer att ge dig en stor utväxling på din avkastning. Välj också billiga indexfonder så slipper du göda trötta kapitalförvaltares topplöner och rekordbonusar, som de tar ut genom oskäligt höga avgifter på dina pengar. Bara som ett exempel så drar Handelsbankens Sverigefond in ca 115 miljoner kr detta år, om vi förenklat räknar med att fondförmögenheten  är densamma som vid årets start. Men det är lågt räknat, det tillkommer ju nytt friskt kapital i påsålda månadssparanden och PPM-placeringar att brandskatta.

Man ser ju också vilket resultat den ”aktiva förvaltningen” i Handelsbankens fond ger jämfört med en indexfond. Klart att förvaltarna ska ha betalt…

Tack morningstar.se för grafen.

 Ta en titt på nedanstående veckodiagram för OMXS30 mellan 1998 och nu. Fundera sedan på om du ser några möjligheter. Känns det bäst att låta din ålder styra när aktier köps eller säljs, eller att ta beslutet baserat på prisutvecklingen?

Att utnyttja börsens upp- och nedgångar behöver inte alls vara svårt. Koppla bara loss från behovet av att pricka exakta bottnar och toppar så kan du med enkla modeller, som till exempel glidande medelvärden, identifiera när det är dags att köpa respektive sälja. Kom ihåg att det krävs en uppgång på 100% för att kompensera en nedgång med 50%.

Eller så kan du förlita dig på bankernas professionellt förvaltade fonder, som oftast ser bra ut beroende på att de väljer sina jämförelseindex. Här är ytterligare en osminkad graf från Morningstar som visar hur SEB:s generationsfond 60-tal utvecklats relativt Sverige.

2 tankar om “Undvik generationsfonder

  1. Jag tänkte på din jämförelse mellan Avanza och Handelsbanken:

    Då Handelsbankens graf visas _efter_ avgifter och avkastningen är densamma som för Avanza så borde det väl inte spela ngn roll för mig som investerare?
    Det är väl endast om Avanza visar bättre avkastning än Handelsbanken som jag ser att jag förlorar pengar på en högre avgift?

    Tack för en intressant blogg!

  2. Eka, tack för din kommentar. Visst är det så att det hade varit egalt om du valt Zero eller Handelsbanken under denna period. Men för mig känns ändå valet enkelt: betala 1,4% i avgift på allt mitt kapital per år eller ingen avgift alls. Jag vill inte bidra till förvaltarnas verklighetsfrånkopplade ersättningar mer än jag behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.