Det blir ett gott nytt 2011

Det är med stor tillförsikt jag ser fram mot det nya året. En av mina ambitioner är att blåsa liv i bloggen och detta inlägg får bli startskottet. Jag har uppdaterat placeringsstrategierna för placeringar inom allt från PPM-sparande till månatligt fondsparande.

2010 var ett starkt år för många börser och råvarumarknader. Den som köpte andelar i Avanza Zero eller annan svensk indexfond vid förra nyår har fått ta del av en värdeökning på 21%, exklusive utdelningar. Men det har svängt frisk fram och tillbaka, vilket nedanstående graf visar.

Är det ett argument för att den bästa taktiken är att köpa och behålla, eller talar det för att man måste ha en strategi för sina placeringar och agera på det som sker, inte vad man tror ska inträffa? För min del är svaret givet. Den som endast sitter på händerna tar en stor risk, vilket man oftast är omedveten om. Endast en mycket lång tidshorisont, minst 15-20 år, kan ge en fördel med en sådan ”strategi”.

Utgångspunkten för att driva bloggen är fortfarande att dela med mig av mina tankar om hur man med enkla regler kan nå god avkastning samtidigt som man är aktsam om sitt kapital och ser till att kunna använda det när man själv vill och inte låta marknaden bestämma. Bland alla variabler som påverkar finansiella marknader finns det endast några få som du själv kan påverka, så varför inte koncentrera energin på att anpassa dem efter dina mål istället för att fåfängt hoppas på att det som står utanför din kontroll ska utvecklas positivt för din del?

De uppdaterade placeringsstrategierna finns att ta del av under Placeringsstrategier. Jag kommer att publicera resultat löpande så ofta jag förmår.

2 tankar om “Det blir ett gott nytt 2011

Kommentarer är stängda.