Vårdslös rådgivning och eget ansvar

I fallet med Acta kapitalförsäkring och den omskrivna försäljningen av valutaobligationer med belåning ställs frågan om privatpersoners och rådgivares ansvar på sin spets. Jag är inte beredd att köpa alla snyfthistorier om sparare som förlorat sitt kapital och har stora lån kvar, men kan heller inte finna Acta utan skuld.

Som privat placerare måste man använda sitt sunda förnuft. Det är orimligt att förvänta sig avkastningar som fördubblar kapitalet på några få år, särskilt när man får uppfattningen att risken är obefintlig. Varför skulle inte alla marknadsaktörer rusa in i sådana placeringar om det nu vore så bra? Låter saker och ting för bra för att vara sanna så är de ofta just det. Tar man lån sätter man sig i risk; det gäller oavsett om pengarna används till att köpa bostadsrätt eller finansiella instrument.

Men finanssäljare måste också respektera sina kunder tillräckligt mycket för att beskriva sina erbjudanden på ett objektivt sätt. Här är jag övertygad om att Acta har brustit i mycket och det är förvånande att ARN inte finner anledning att hävda vårdslös rådgivning. Liksom de banksäljare som lurar på 60- och 70-åringar att köpa Rysslandsfonder så har förstås Actas säljare endast varit intresserade av att göra avslut på produkter med sanslöst hög marginal. Hur produkten passar kunden och vad resultatet skulle bli  har varit helt underordnat, trots att rådgivningen ska utgå från placerarens kunskaper och situation.

Som jag ser det råder delat ansvar mellan Acta och privatpersonerna, och därför tycker jag att förlusterna ska delas 50/50. Men framför allt hoppas jag att vi framöver får se tydligare krav på rådgivning, som bland annat innehåller regler för information om  erbjudanden som placerare kan ta sig till och fatta beslut på. Har man som kund undertecknat en beställning med sådan information tydligt angiven så finns det inget utrymme för tolkningar vad gäller ansvar. Men så länge man ska värdera vem som sagt vad i telefonförsäljningssamtal så kommer vi att få fler Acta-fall. Vi människor har en odödlig dröm efter det stora klippet och de fantastiska investeringarna, och slår gärna dövörat till förnuftet, till förmån för välsmort munläder.

En tanke på “Vårdslös rådgivning och eget ansvar

Kommentarer är stängda.