Börsen är tillämpad psykologi

Min favoritguru när det gäller placeringsstrategier, Van Tharp, brukar säga att vi inte handlar på marknaden utan vi handlar våra uppfattningar om marknaden. Beroende på vad vi har för uppfattningar kan man söka stöd för dem i nyhetsflödet och försöka argumentera mot andras uppfattningar. Alla har vi olika synsätt, och det är ju grundläggande för att en marknad ska fungera. För varje köpare måste det finnas en säljare, och de har i varje ögonblick en motsatt åsikt om den kommande prisutvecklingen.

Marknader handlas av människor, även med det kraftiga inslag av algoritmstyrd handel vi har idag. Det är mänskliga uppfattningar och ­ sedan urminnes tider inlärda­ mentala program som flockbeteende, rädsla och girighet som styr prisutvecklingen. Ändå försöker så många att hitta kausala samband till varför börsen går upp eller ned just idag. Man söker sanningar och kopplingar för att tillfredsställa behovet av att ha rätt. Men oftast är det omöjligt att förklara hur en aktie rör sig efter en publicerad rapport, eller hur börsen går upp eller ned efter diverse ekonomisk makrostatistik. Man får då läsa i affärspressen att ”marknaden handlade ned aktien eftersom man var besviken på vinsten”, eller ”det starka kassaflödet uppskattades av marknaden”. Ungefär som att läsa horoskop, det är tillräckligt luddigt och generellt för att alla ska hitta en igenkänningsfaktor. Finansartiklar är suveräna indikatorer på marknadspsykologin, även om de oftast vill ge sken av att de kan förklara orsakssambandet.

Nyheter, rykten, statistik och rapporter är alla störningar i en marknad. Hur slutresultatet, det vill säga priset, kommer att se ut efter en sådan störning är vare sig lönt eller möjligt att försöka förutspå. Men den som designar sin placeringsstrategi efter det faktum att störningar existerar idag och kommer att fortsätta göra det bygger in en beredskap även för kraftfulla svängningar. Fokuserar man dessutom mer på marknadens psykologi än sannolikheten för att bolag X kommer att fortsätta leverera en given tillväxt i omsättning och resultat har man goda förutsättningar för att placera i harmoni med marknaden.

Att följa trenden, som jag gör, är ett sätt att följa marknadens psykologi, men naturligtvis inte det enda. Men pristrender går lätt att härleda till det mänskliga beteendet. När priser går upp riktas uppmärksamheten på att några gör goda affärer och ingen vill missa tåget. Kapitalet strömmar till, priset stiger och i affärspressen kan man läsa goda nyheter om företaget, marknaden och regionen. Men sedan har siste man köpt aktier, pengainflödet är på väg att strypas. De som gjort en fin affär säljer för att skydda sina vinster, och de som kom in sent får kalla fötter: ”Skulle det inte fortsätta upp, nu blir man lurad som småsparare igen”. Säljtrycket tilltar, pressen uppmärksammar att folk gör förluster och börjar som av en händelse hitta negativa nyheter och infallsvinklar. Kursfallet accelererar och priset kan falla handlöst innan tillräckligt mycket pengar anser att nivån nu är tillräckligt attraktiv igen. Så har vi haft en period av positiv trend som avlösts av en negativ. Priset kan ha svängt mycket under resans gång, rekylerna kan vara påtagliga, men oftast går det att urskilja trenden tydligt om man bortser från det dagliga bruset.

Det behövs ingen raketforskning eller avancerade modeller för att följa eller förklara ovanstående resonemang. Även en fundamentalt inriktad bloggare som 40% 20år tar upp ämnet trender i sitt inlägg om teknisk analys. Trender är en del av människans tillvaro. Vi har konjunkturcykler, modetrender, uppgångar och fall i bostadspriser. Därför är min uppfattning att börsen rör sig i trender, i tillräcklig omfattning för att jag ska kunna utnyttja det i mina placeringar. Du kan ha en avvikande åsikt, men det finns plats för oss båda. Det viktiga är inte vem som har bäst uppfattning om marknaden, utan om hur man hanterar utfallet av den. Konkret innebär det återigen att placeringsstrategin, eller handlingsplanen, är oumbärlig. När stoppar du en förlust, tar hem en vinst, hur mycket kapital ska du satsa när du köper, när du ska köpa, och vad du ska köpa? Svar på dessa frågor, där helheten är i harmoni, ger dig ett kraftfullt verktyg för att lyckas med placeringar.

Annonser

4 thoughts on “Börsen är tillämpad psykologi

 1. Det är lätt gjort att man uppdaterar sig i alla webbupplagor och forum och först därefter tittar på sina trendföljande ”instrument”. Det är felordning eftersom man då redan är färgad av intryck utifrån och det kan avgöra i tveksamma lägen.

  Om jag däremot först tittar på mina trenföljande ”instrument” och därefter kollar vad andra tycker får jag alltför ofta ett annorlunda resultat. Men detta är det enda sättet att gå om man seriöst vill testa och utveckla sin strategi, tycker jag.

  Som du skriver formuleras mediarubrikerna utifrån börsens kortsiktiga utveckling. Man förlorar sin integritet om man läser för mycket av sådant (nybörjarfel).

 2. Jättebra och intressant inlägg. Det är lite så som mina egna tankegångar går, men så är jag också ett stort fan av Van Tharp. 🙂
  Som nybörjare är ju allting, inklusive de olika trenderna och börscyklerna, ”första gången” för mig just nu. Jag försöker lära mig av både misstag och framgångar samt bilda min egen uppfattning utifrån andras olika uppfattningar och förväntningar. Det är lika spännande varje gång: ”funkar det här eller funkar det inte”? Förhoppningsvis mynnar det hela ut i en fungerande strategisk plan som håller i alla börsväder.

 3. Det är intressant att läsa hur andra tänker. Om inget annat kan jag ju hitta ett sätt som jag till varje pris vill undvika, och det är ju också en värdefull kunskap.

  En sak som jag absolut vill undvika är förluster på annat än orealiserade vinster. Realiserade vinster är MITT kapital och arbetsredskap och om DET minskar kommer mina framtida möjligheter också att minska.

  Med detta som utgångspunkt får jag fundera på hur jag snabbast tar mig in på marknaden vid uppgång. Jag har inte hittat nåt bättre sätt än stegvisa inköp. Men det måste vara snabba steg och hela tiden med hänsyn tagen till risken att enbart förlora orealiserad vinst om det vänder ner.

  Detta är en lika viktig som intressant problemställning att jobba med.

 4. Tack för intressanta kommentarer! Att ha sin plan klar för sig är A och O, då har man verktyget för att klara av olika marknadstillstånd. Vad man sedan har för uppfattningar om marknaden är högst individuellt, vilket ju i sig är en förutsättning för en fungerande marknad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.