En titt på PPM-marknaderna

2010 har börjat lite avvaktande för de flesta aktiebörserna, med undantag för Östeuropa, där Ryssland, Baltikum och Ukraina tuffat på starkt. Turkiet är ytterligare en stark marknad hittills. Onsdagsfonden PPM placerar i Brasilien (Bovespa), Indien (BSE30), Sverige (OMXS30), Ryssland (RTS) och Kina (Shanghai). Trendindikatorn för dessa marknader ser ut som följer.

Man kan notera att Bovespa gått svagt, men att en stark återhämtning de senaste dagarna ”räddat” indexet från en nedåtgående trend enligt trendindikatorn. För Kina ser läget mer negativt ut, liksom för Indien. Den svenska börsen är fortfarande neutral, men svänger snabbt fram och tillbaka. Ryssland ser lovande ut. Hur trenderna kommer att utvecklas framöver omöjligt att svara på. Det behövs heller inte, utan vi tar våra beslut baserat på den information vi har idag.

För Onsdagsfonden PPM så har utvecklingen i Brasilien varit klart negativ, där den valda fonden CAAM Funds Latin America Equities som mest gått ned med hela 10% under Januari. Tack vare placeringsstrategin så har det resultatet inte dragit ned avkastningen mer än marginellt. Det är klokt att skynda långsamt och satsa mer ju bättre det går, istället för att satsa allt och hoppas på det bästa. Bovespa kanske fortsätter uppåt och då kommer fonden att köpa fler andelar, eller så blir trenden tydligt negativ, och då säljs alla andelar av.

I tider med slagig utveckling och diffusa riktningar är det än viktigare att ha en plan. Särskilt när det är lätt att bli stressad av topplistorna på vilka fonder som gått bäst: skulle jag inte ha satsat allt i Baltikum-, Turkiet- eller Rysslandsfonder? Det är det mentala behovet av att alltid ha rätt som talar, och det är en farlig mekanism för ditt kapital. Ha en plan, realistiska mål på avkastning och uthållighet att följa din regler, så kommer du att bli belönad. Det går alltid att hoppa på vid kommande station om färdriktningen känns lite för osäker för att satsa på just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.