Ska man sälja nu?

I tider av börsoro, då många av oss ser värdet på våra aktier och fonder gå ned, kommer alltid frågan upp om det är säljläge nu. Till och med den eminenta Cornucopia brottas med beslutet om att sälja eller inte. Tänk om det bara är en liten dipp vi är med om, och att supercykeln sedan fortsätter med stigande priser på både råvaror och aktier. Eller är det ett större börsras vi står inför, precis när man kommit upp till vattenytan igen efter två års berg-och-dalbana? Börsen kan som vanligt lätt uppfattas som villrådig, men det är bara för den som söker kausala samband. Den som lyfter blicken mot mekanismen bakom prisutvecklingen, med komponenter som rädsla, girighet, maktförflyttningar och flockbeteende tar inte linjära samband mellan kurser och ekonomiska nyckeltal lika självklart som de flesta affärsjournalister brukar göra.

Den gyllene principen gäller dock alltid: ”begränsa dina förluster och låt dina vinster växa”. Det är därför det är så viktigt att ha planen klar för dig. Du ska inte behöva tänka med maggropen eller hjärtat i detta läge, utan agera på de nivåer du lagt fast förut. Enkelt uttryckt ska du veta vid vilken kurs du säljer av och sedan göra just det, oavsett hur många analyser som pekar åt olika håll du läser. Vänder kurserna upp efter att du sålt är det bara att hoppa på. Du har förlorat lite i courtage och spread, men agerat för att skydda ditt kapital. Det är en billig försäkring för ditt kapital.

Enligt min trendindikator är trenden fortfarande neutral för OMXS30, men det börjar se lite besvärligt ut. Onsdagsfonderna tar inga nya positioner, men har heller inte avyttrat befintliga. Det händer först när trenden slår om till negativ, alternativ index går ned så att stop loss träffas. Onsdagsfonden Sundry sålde förra veckan av de långa positionerna i OMXS30 just för att stop loss träffats.

Att köpa är enkelt, det är att sälja som sållar agnarna från vetet. Ha planen klar och lämna känslorna utanför de besluten. Placerar man i finansiella instrument så kommer utvecklingen att kunna svänga från dag till dag, hur bred fond man än placerar i. Att placera i trendens riktning ger ett bra, men långtifrån tillräckligt skydd för dina surt förvärvade slantar.

One thought on “Ska man sälja nu?

  1. Man måste bestämma sig för om man ska man följa trenden eller om man ska försöka gissa framtiden. Jag har bestämt mig för att följa trenden men upptäcker att det i ett osäkert läge som just nu ändå är lätt att börja fundera på hur framtiden kan tänkas se ut. Detta är farligt eftersom det ofta leder till ett inkonsekvent agerande, och ett sådant lär man sig inget av – inget alls.

    Om man senare, och med facit i hand, tycker att man agerade helt rätt i en viss situation (oavsett vinst eller förlust), då vet man att man har en funnit en strategi som passar en själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s