Rådgivare eller försäljare

Rådgivning på en bank är en gammal företeelse som inte verkar minska i popularitet. Har man inte spärrat sitt nummer för telefonförsäljning blir man överröst av mötesbokare som vill få en att förstå hur kostnadsfri och förutsättningslös just deras ekonomiska genomgång är, och hur nyttig den kommer att visa sig.

Min inställning till råd från banker och andra finansbolag är synnerligen negativ. Jag har gott om egna exempel på hur släktingar och vänner får alltifrån ”goddag yxskaft”-svar till rekommendationer om fonder och räntor som gör mig mörkrädd. Sedan kan man ju läsa mer hårresande fall som Lars Ohlson beskriver i sina böcker Ruinmakarna och Rångivarna.

Bankrådgivare, eller banksäljare som är en mer passande etikett, har naturligtvis inget incitament för att se till ditt ekonomiska bästa. Istället belönas de efter förmågan att sälja den egna bankens produkter, ju dyrare desto bättre. Niklas Larsson, sparekonom på Spiltan beskriver i en artikel det fenomenet mycket träffande. Men likväl så väljer en överväldigande majoritet av oss fonder och andra placeringar på grund av vad en banksäljare sagt till oss.

I kombination med standardrekommendationerna om att man måste se långsiktigt på fonder och att man ska sprida sina risker så har bankerna och fondbolagen därmed säkrat en stadig ström av kapital som man sedan kan pungslå på en till två procent om året. Och många hänger med, för vad banken sagt bör ju vara rätt, de är ju ändå proffs…

En riktig rådgivare ska vara helt oberoende och inte erhålla någon ersättning från fondbolag eller banker. Han eller hon tar ut en avgift för sitt arbete, men det ska vara kopplat till graden av resultat. Antingen genom att avgiften sjunker om resultatet inte uppnås, eller genom inslag av prestationsbaserad ersättning. För att det inte ska leda till överdrivet risktagande behövs det regler om hur mycket värdeminskning ens portfölj maximalt ska kunna utsättas för. En sådan rådgivare skulle jag lätt kunna boka ett möte med vilken dag som helst.

Att placera i aktier och fonder behöver inte vara svårt. Genom att utgå från dig själv och dina egna förväntningar och behov kan du med sunt förnuft ta fram en plan för hur dina placeringar ska se ut. Det är dina pengar det handlar om, och det finns ingen anledning att inte vara aktsam med dem bara för att banken administrerar dem. Hämta gärna inspiration från Onsdagsfonderna och andra källor, men var lika kritisk som om det gällde köpet av en ny bil eller TV. Sila försäljningssnacket från banksäljarna och be dem att rita upp hur värdeutvecklingen sett ut om du månadssparat i deras rekommenderade fond de senaste 5, 10 och 15 åren. Utifrån de kurvorna kan du få en känsla för om det är svängningar och resultat du finner acceptabla eller inte.

Annonser

One thought on “Rådgivare eller försäljare

  1. Min analys är densamma, som jag ser det så täljer svenska storbankerna guld från befolkningen i enorma propotioner. Just av denna anledning tänker jag investera i Swedbank-aktier framöver då jag ser den fortfarande som billig med tanke på de enorma vinster som bolaget trots allt gör (borträknat de temporära kreditförlusterna).

    Själv har jag flyttat allt mitt eget sparande från Swedbank till en nätmäklare för ett år sedan och jag är väldigt nöjd. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.