Konsten att hantera osäkra utfall

Van Tharp Institute distribuerar ett veckobrev som alltid innehåller intressanta tankar om trading och placeringar med strategi och systematik. Jag rekommenderar varmt att skriva upp er på sändlistan eller läsa breven på hemsidan. I veckans nyhetsbrev skriver D.R. Barton en synnerligen tänkvärd artikel om orsak och verkan. Han redogör först hur till exempel läkare och ingenjörer lever i en tydlig värld av orsak/verkan. Utför man procedur A så är sannolikheten stor för att utfall B inträffar. Har man god utbildning och erfarenhet vet man alltså vad man ska göra för att få önskat resultat. Denna princip gäller inte för oss som arbetar med placeringar. Vi kan planera och genomföra ett PPM-byte, IPS-val, eller daytrading-affär på ett objektivt perfekt sätt och ändå sluta med att få en förlustaffär. Det tillhör spelet när man agerar på marknader med oförutsägbara rörelser, och har man bara en strategi för att hantera både förluster och vinster så har man förutsättningen att vara framgångsrik. Men det besvärliga är att förluster går på tvärs mot vår starka drift att alltid ha rätt.

Barton beskriver en typisk trendföljande strategi, där man får önskat resultat endast vid 40-60% av affärerna, trots att man gör allt rätt. Det är ett högst normalt utfall och det går att göra fina vinster även med denna på papperet svaga siffra. Men söker man förklaringar till varför man har så låg träffsäkerhet så resonerar man i traditionella orsak/verkan-förhållanden, eftersom det är så vi lärt oss resonera under vår utbildning och i våra yrkesliv. Då är det väldigt lätt att börja ifrågasätta sitt system och skruva på det helt i onödan. Det är här många börjar tvivla på det vettiga att använda stoploss, att undvika att jaga toppar och bottnar, att använda sitt kapital försiktigt etc. Man bortser från de system av osäkra utfall som marknader utgör, med ett stort inslag av slumpmässiga störningar.

Placeringar handlar väldigt mycket om mentalitet. Barton rekommenderar att man ser på sin trading eller sina placeringar långsiktigt, oavsett vad man har för tidsperspektiv för affärerna. Endast genom att hålla sig till sin handlingsplan och studera utfallet på längre sikt kan man dra några tydliga slutsatser. Vidare anser Barton att man inte ska värdera individuella affärer på grundval av resultatet i kronor och ören, utan endast i termer av om vi följde våra regler eller inte.  Han avslutar med att poängtera att ingen enskild affär är viktig (så länge du respekterar din stop loss).  Det är bara en punkt med data i den större bilden. Ge dig själv och din strategi tillräckligt med tid så kommer du att få mer lugn och ro, och med stor sannolikhet ett bättre resultat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.