Bästa fonden 2010

Varför satte man inte alla sina PPM-pengar eller sparkapital i Odin Maritim, East Capital Baltikumfonden eller Swedbank Robur Rysslandsfond inan nyåret? Då hade man suttit med en avkastning 10-12% på bara några veckor och verkligen fått en flygande start!

Svaret på den frågan är naturligtvis att ingen vet facit i förväg, och ingen kan heller systematiskt pricka in fondvinnare. Oavsett hur bra man lyckas finns det alltid val som hade gett ännu bättre resultat. Varje dag, vecka eller månad finns det vinnare som legat precis rätt, men också förlorare som hamnat snett i placeringarna. Att jaga de bästa fonderna kan kosta mer än det smakar, då varje fondaffär har en inbyggd fördröjning och du inte känner kursen du handlar till förrän efteråt. Men ändå så är det resultaten för de bästa fonderna den senaste veckan, månaden eller året som vanligen trumpetas ut i framför allt våra kära kvällstidningar. Syftet är förmodligen att sälja in tron på att det finns en magisk nyckel med vilken man kontinuerligt kan identifiera den bästa fonden, och att kvällstidningarnas experter kan visa vägen till den nyckeln.

Avkastning är självklart viktigt, men det är också av stor betydelse hur du skyddar ditt kapital. Satsar du allt på ett kort, blundar och håller tummarna kan det gå makalöst bra ett år, bara för att sedan rutscha utför året efteråt. En nedgång med 50% i samband med att du tänkt ta ut ditt kapital kan radera ut stora delar av din avkastning. Och det krävs en uppgång med 100% bara för att gå break-even! Men utan risk, ingen avkastning, så det gäller förstås att våga för att vinna, och satsa tillräckligt mycket för att dra nytta av goda marknadsutvecklingar. Bara du gör det på ett sansat sätt och inte förleds att delta i jakten på att dubbla ditt kapital på ett år.

Att hitta den bästa fonden för ditt sparande år 2010 tycker jag du ska se som en rolig tipstävling! För dina placeringar råder jag dig med en druckens envishet att formulera strategier, eller handlingsplaner om du så vill. Du kan mycket väl lägga stor kraft på att analysera vilka marknader du tror kommer att utvecklas starkt, och också göra ett omfattande arbete för att välja ut de fonder inom respektive marknad du finner bäst. Men när du kommit så långt, lägg lika mycket energi, gärna mer, på metoder för hur mycket du ska satsa i varje fond, hur du begränsar förluster om marknaden går mot dig, och hur du tar hem vinster när marknaden går som du tänkt dig.

Självklart kan du till exempel välja de fem bästa fonderna i PPM hittills i år och tro på att deras starka utveckling fortsätter. Men vad gör du om vi får nya dramatiska börsfall världen över, hur snabbt kommer ditt kapital att smälta samman då? Säljer du när din fond tappat 10, 20, 30% av värdet? Eller roligare, när en fond gått upp med 30% och fallhöjden känns uppenbar, är det då dags att ta hem vinsten? Vad gör du om fonden fortsätter att ticka på uppåt efter att du sålt, med ytterligare 10, 20 eller 30%?  Ska du sätta allt på ett kort, sprida dina köp eller beräkna ditt satsade kapital baserat på den risk du tar i varje affär? Svaren på dessa frågor är inte lika kvällstidningsanpassade, men kommer med tiden att vara betydligt viktigare för din avkastning och förmåga att ta ut pengarna när du vill, än att vinna gissningsleken om den bästa fonden ett enskilt år.

Annonser

One thought on “Bästa fonden 2010

  1. Ping: Bästa fonden 2011 « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.