Ska man köpa BRIC-fonder nu?

Många fondsparare fick under 2009 lysande avkastning med fonder i tillväxtmarknader som Brasilien, Kina, Indien och Ryssland. Dessa så kallade BRIC-länder har det gemensamt att aktiekurserna svänger kraftigt och ofta snabbt. Det sägs många gånger vara riskfyllt att satsa på fonder i dessa länder just därför. Men om man mentalt står ut med stora dagliga svängningar så har man till exempel i Brasilien haft en fantastisk kursuppgång i en stark trend sedan början av 2003, med undantag av det globala raset under 2008. Där det finns trender finns det möjligheter, och då spelar risk i form av standardavvikelse (akademiskt mått på svängningars storlek) liten roll. Med hygglig tajming, vettiga insatser och en metod att ta hem vinst samt stoppa en förlust klarar man sig ypperligt även på en så ”farlig” marknad som Brasilien.

I skrivande stund ser vi Bovespa-index tappa lite fart. Min trendindikator signalerar fortfarande positivt trend, men det är inte långt ifrån att den slår om till neutral. Är det rätt tid att satsa på Latinamerika- eller Brasilien-fonder nu?

Varje dag läser man artiklar om experter som ger motsägande svar och hummar om ”å ena sidan, å andra sidan”. Sanningen är förstås att ingen kan ge svaret på om det nu är ett bra tillfälle att köpa. Det är enligt min syn heller inte det väsentliga. Tycker du att ett köp är motiverat så genomför det. Oavsett om du följer trenden, lyssnar på en förtroendeingivande expert, tar råd av banken eller går efter magkänsla, så är köpet den enklaste transaktionen. Din framgång kommer att avgöras av hur du hanterar dina andelar när du väl köpt dem, samt förstås av hur du använder ditt kapital. Satsa tillräckligt för att tjäna bra på en uppgång, men inte så mycket att du förlorar stora delar av ditt kapital om kursen skulle sjunka ordentligt.

Mitt PPM-sparande i Onsdagsfonden PPM placerar i BRIC-länderna och jag har gjort det första köpet i CAAM Funds Latin America Equities. Håller den positiva trenden i sig kommer fonden att vara fullinvesterad om dryga två månader. Min förhoppning är förstås en god affär, men för att ge mig sinnesro på denna svängiga marknad så har jag två definierade punkter då jag säljer av alla andelar:

  • Om trenden vänder ned för Brasilien-indexet Bovespa.
  • Om indexet går ned med 20% från den högsta noteringen sedan jag köpte.

Just nu motsvarar 20%-regeln en nedgång till 56.854 för Bovespa. Förmodligen kommer trendindikatorn att signalerar negativ trend långt innan vi kommer dit, men vid ett snabbt börsfall är det inte givet på grund av eftersläpningen i indikatorn. Därför kompletterar dessa så kallade exitmetoder varandra.

Att spara i fonder, både i och utanför PPM behöver inte vara svårt. Välj fonder som du eller någon annan tror på och köp när du anser det vara läge. Lägg sedan lite kraft på att hitta vettiga exitmetoder som passar dig, och agera sedan disciplinerat på dem. Då får du möjlighet till god avkastning, samtidigt som du skyddar ditt kapital.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.