Gamla och nya PPM

Jag har under helgen funderat vidare på det här med PPM, rådgivare, fondbyten och kostnader. Min inställning står fast: vi som PPM-sparare har fått PPM för att efter eget tycke förvalta en del del av våra pensionsrätter på ett sätt som vi själva väljer. Därför ska det vara lika ok att spara passivt i Premiesparfonden (eller dess efterträdare) som göra täta fondbyten och/eller anlita rådgivare.

Att stora andelsköp och -försäljningar för med sig kostnader för befintliga fondandelsägare är inte en effekt av PPM, utan beror på den grundläggande konstruktionen i aktiefonder. De bygger på långsiktigt sparande och låg omsättningshastighet, för att fondbolagen sedan i lugn och ro ska kunna plocka hem grova intäkter från förvaltningsavgifter. Det ligger i fondbolagens verksamhet att motsätta sig strategier som gör att många andelsägare kan komma att lämna fonden under vissa marknadsförhållande. Min tro är att branschen överdriver kostnaden för en högre omsättningshastighet, men visst, merkostnader blir det.

Kanske behövs det en reform inom PPM-systemet, där fondutbudet utökas med börshandlade fonder, eller ETF:er (Exchange Traded Funds). Vid handel med andelar i en ETF möts köpare och säljare av fondandelar på den öppna marknaden, och det totala antalet andelar är alltid densamma efter alla transaktioner.  För den svenska börsen har vi till exempel XACT OMXS30 som skulle vara ett utmärkt tillskott för de PPM-sparare som aktivt vill placera efter börstrenden i Sverige. Det finns också möjlighet att använda XACT OMXS30 under börsnedgång, då man kan sälja fondandelar utan att ha dem(blanka).  Om PPM skulle ha stöd för ETF:er är jag övertygad om att det skulle gå lätt att få fram avtal med många fondbolag om att utveckla allsköns EFT:er för diverse marknader runt om i världen.

EFT:er är på stark tillväxt, och de kan erbjuda ett effektivt sätt att placera i många olika marknader. Så kallade hävstångs-ETF:er som till exempel XACT Bull och Bear är också vanliga, men inget att använda i pensionssystem. Det finns för mycket frågetecken om avkastning vid kraftiga marknadssvängningar, det stora inslaget av derivat och beroendet av enskilda marknadsaktörer. Det ska finnas en real tillgång i en ETF, till exempel en aktiekorg av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbärsen, som för XACT OMXS30.

PPM-systemet skulle då kunna få en ny del för de sparare som vill vara mer aktiva, eller har rådgivare som vill vara det. Här skulle man kunna lägga köp- och säljorder och få den utförd samma dag. En ETF handlas som en aktie, men det är nog inte helt realistiskt att PPM ska utveckla och administrera ett system där vi PPM-sparare kan sitta med fingret på köp- eller säljknappen och få en affär gjord på sekunden. Däremot borde det vara fullt möjligt att samla ihop alla ordrar och exekvera dem senast dagen efter, till kurser som då får variera beroende på när affärerna hinner utföras. Det är i vart fall klart bättre än nuvarande 4-6 dagar för att kunna lämna en marknad som man inte längre tror på.

”Gamla PPM” kan ha kvar sitt nuvarande upplägg och dessutom införa en avgift för fondbyten. Det skulle då bli ett sparande som utformas för långsiktighet, och de sparare som finner det vara det bästa sätter sitt kapital där. Andra som vill vara mer aktiva eller har rådgivare som är det kan i nya PPM välja på ett smörgåsbord med ETF:er.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.