Börsstarten 2010

Onsdagsfonderna har varit igång ett par veckor, och man ska inte dra några växlar på en sådan kort tid. Men det finns likväl några intressanta observationer att göra.

Först kan vi konstatera att Onsdagsfonden Månad och Benchmark har likadan resultatutveckling, vilket är logiskt. Båda dessa fonder månadsköper andelar i Avanza Zero när trenden är upp. Men när trenden viker ned, eller index går ned kraftigt, kommer Månad att sälja av andelarna och lägga pengarna i bankkonto. Att siffrorna följer OMXS30 är också naturligt i detta läge, då endast ett andelsköp hunnits med. Att utvecklingen är något sämre än index beror på den lite sena starten som jag skrev om tidigare; fondköpen genomfördes inte förrän 2010-01-05.

Onsdagsfonden PPM rör sig blygsamt, och det beror till viss del på att börserna i Brasilien, Indien, Ryssland och Sverige gått fram och tillbaka sedan köp. Men den huvudsakliga orsaken är att endast 5% satsats per fond, totalt 20% av kapitalet. Resten sitter i räntefonden AMF Räntefond Kort. Det är en del av placeringsstrategin, att inte riskera allt sitt kapital på en gång utan köpa fler andelar i takt med att trenden lever vidare. Nästkommande andelsköp satsas ytterligare 5% per fond av ledigt kapital. Samma förklaring gäller också Onsdagsfonden Duo, som placerat 25% av sitt kapital i XACT OMXS30. Nästkommande andelsköp satsas ytterligare 25%. När Onsdagsfonden Månad sålt av sina andelar vid en börsnedgång och/eller negativ trend, kommer fonden att köpa andelar när trenden vänder upp. Även för den blir det då köp fördelat över fyra månader, eller 25% av kapitalet per andelsköp.

Onsdagsfonden Sundry svänger en del fram och tillbaka i takt med marknaderna. Här är aktiviteten betydligt högre, med större omsättning av positioner. Just nu har fonden positioner i OMXS30, koppar, guld och socker.

Nästkommande dag för aktivitet i alla portföljer är onsdag den 27 januari.

För alla som placerar kapital i finansiella marknader finns det en viss spänning i utvecklingen. Ingen vet vart börsen är på väg, vare sig på kort eller lång sikt. Men har du en strategi för dina placeringar och ditt sparande så vet du alltid vad du ska göra oavsett vad som händer. Det ger dig möjlighet att styra det du kan påverka och förutse: risken och potentialen för värdeutveckling. Lägg kraften där istället för att fåfängt fokusera på att hitta den bästa fonden, aktien, billigaste ingångskursen eller dyraste säljkursen. Och se framför allt utvecklingen i ett lite större perspektiv. Den dagliga börsutvecklingen innehåller så mycket brus att det ofta är svårt att urskilja de ”verkliga” rörelserna. Stressas du när index viker ned med 1-2% har du antingen för mycket kapital riskerat eller är för dåligt mentalt förberedd på de finansiella svängningarna. I värsta fall kanske det är en kombination av båda. Då är det hög tid att se över din strategi och dina uppfattningar om marknaden och dess mekanismer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.