Globalfonder är inte alltid en säker bas

Ett av de vanligaste råden för fondsparande är att ha en eller ett par globalfonder som bas, nu senast publicerat i Dagens Nyheter vilket Cornucopia uppmärksammade. Argumentet är att globalfonder investerar över hela världen, och därmed ska ge en lugnare värdeutveckling. En globalfond ska inte ge den bästa avkastningen ett enskilt år, men inte heller den sämsta. Det låter ju bra i teorin, men förespråkarna för denna taktik nämner sällan det faktum att världens marknader blir mer och mer sammanlänkade. Ett bra börsår går de flesta börser upp, och vice versa. Även med en synnerligen diversifierad portfölj, med hundratals aktier i olika branscher och regioner så kommer man att få kraftiga svängningar i portföljen när man sitter fullinvesterad i aktier.

Titta till exempel på AMF Aktiefond Världen som de senaste tio åren gett en avkastning på 48,3% (årsränta på ca 4%). Det usla börsåret 2008 backade andelsvärdet med nästan 35%, för att sedan gå upp med 41% det utmärkta börsåret 2009. Den populära globalfonden Skagen Global visar liknande siffror, men de lyckades betydligt bättre tidigare år, vilket drivit upp deras 10-åriga avkastning till hela 181%, något som ger en årsränta på nära 11%. Det är en mycket vass siffra! Min poäng är att den som siktat på att ta ut pengarna från en globalfond i slutet av 2008 hade fått vara med om en riktig utförsbacke, vilket hade dragit ned nettoresultatet ordentligt.

Det är den bärande idén i mina placeringsstrategier, att vara rädd om kapitalet och inte låta marknadsutvecklingen erodera det på ett vis som gör att jag får vänta på marknaden innan jag kan ta ut mitt kapital med hygglig avkastning. Självklart kan globalfonder vara bra, och det finns lysande exempel, som Skagen, på väldigt god förvaltning. Men förvänta dig inte en trygg och stabil avkastning, inte ens på lång sikt, om du bara köper andelar och behåller till dess du planerat att ta ut pengarna. Var aktiv i hanteringen av ditt kapital och stå utanför aktiefonder när världens börser faller.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s