Risknivån måste höjas

Nu ska Premiesparfonden jaga högre avkastning med högre risk, enligt en artikel i SvD. Facit för fonden är inte så värst imponerande, vilket väl är det som gett sjunde AP-fonden och regeringen kalla fötter, i kombination med att i stort sett alla nya PPM-sparare är soffliggare och tilldelas denna fond. Sveriges demografi kräver högre avkastning på pensionskapital för att systemet ska klara av en allt större grupp pensionärer.  För inte ska vi väl behöva arbeta mer och längre för att få ihop en dräglig pension..?

Tidigare har Premiesparfonden kunnat ha upp till 80% aktier, men nu ska det för de yngre PPM-spararna bli upp till 100%.  Man utgår från den vedertagna modellen att med högre kvasi-risk får man högre avkastning.  I kvasi-risk ingår sådana finansakademiska begrepp som standardavvikelse, beta, Sharpe-kvot, alfa. I modellernas förtrollade värld så finns det entydigt samband mellan kvasi-risk och avkastning. Problemet är bara att modeller aldrig riktigt stämmer med verkligheten, och i detta fallet stämmer det synnerligen illa. Läs gärna Mandelbrots och Talebs uppgörelse med finansakademiens definition av risk.

Risk är sannolikheten att förlora pengar multiplicerat med storleken av förlusten, och inget annat. Kraftiga börsfall kan snabbt radera 50% eller mer av ett portföljvärde, och då spelar det ingen roll vilken Sharpe-kvot dina aktiefonder hade.  2008 backade Premiesparfonden med -36,2%. Raset hade knappast blivit mindre med 100% aktier. Även med den fina uppgången på 35% under 2009  ligger fonden back -14% över de senaste två åren. Tänk om Premiesparfonden kunde bli ett föredöme i konsten att växla mellan olika tillgångsklasser beroende på marknadsklimat istället för att försöka efterapa en traditionell aktiefond där turen bestämmer avkastningen beroende på när du vill/behöver ta ut ditt kapital.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.