Placeringsstrategi för fonder

Sprid dina risker, spara med minst fem års tidsperspektiv, växla om till räntefonder inför pension, satsa på breda fonder som globalfonder, fundera på indexfonder… Valen och råden man står inför när det gäller fonder är många och ofta snåriga. Jag hävdar att du kan placera i stort sett i vad som helst, när som helst, så länge du har en placeringsstrategi, disciplin och aktivt orkar förvalta dina placeringar.

Det handlar inte om att sitta klistrad vid börsskärmen och göra tiotals fondbyten varje månad, utan om att bevaka nivåer där du bestämt dig för att sälja och sedan ha den mentala styrkan att göra det. Klarar du av det kan du ta kontrollen över dina placeringar istället för att lita till slumpen. Vill eller orkar du inte med att aktivt köpa och sälja fonder efter en given plan tycker jag du ska ta dig en rejäl funderare. En köp- och behållstrategi kräver oftast en riktigt lång sparperiod för att lyckas, och du måste också ha turen på din sida så att inte ett börsfall inträffar just när du ska ta ut dina sparpengar.

Innan jag går vidare med själva strategin, låt mig fråga varför du vill spara i fonder? Kanske för att du måste (PPM, tjänstepension etc.), kanske för att du tror eller har hört att fondsparande ska ge bra avkastning? Oavsett vilket så innebär fondsparande att du utsätter dig för svängningar på de finansiella marknaderna, du tar en risk med dina surt förvärvade pengar. Du kan få en mycket god avkastning på kort tid, men du kan också få se ditt kapital minska med en tredjedel eller mer under ett kraftigt börsfall. Vilket scenario som infrias är omöjligt att sia om, men svänga kommer det att göra. Du kan hantera och kontrollera din risk, men det krävs en viss arbetsinsats. Det handlar inte om att välja den bästa fonden utan om att förvalta befintliga innehav efter en plan. Har du tiden och orken, är införstådd med att du måste satsa för att vinna, samt tar ditt fulla personliga ansvar för dina val, då tycker jag placeringar i fonder är något för dig.

Hur ser mitt förslag till placeringsstrategi ut då? Ett enkelt alternativ är Onsdagsfonden Månad, som jag beskriver  med lite mer kött på benen nedan. Känns konceptet tilltalande men lite krångligt och tidsödande att följa? Då behöver du bara hålla koll på bloggen så får du underlaget du behöver!

Förberedelser, beslut och enstaka åtgärder:

  • Månadsspara! Inte för att det är den bästa vägen till riskspridning som så många experter hävdar, utan för att det är ett bra sätt att bygga upp ditt kapital. Har du redan ett hyggligt kapital är det en smaksak om du vill fortsätta att öka på det med att månadsspara.
  • Följ börstrenden. Köp bara andelar när fondens marknad går upp och stå utanför när det går ned.
  • Välj en aktiefond. Blandfonder och globalfonder ska du undvika helt, de tar bara bra betalt för att göra ett jobb som du själv sköter mycket bättre. Branschfonder tycker jag inte om av den enkla orsaken att de medför en dubbel risk. Dels kan börsen som helhet gå ned, dels kan branschen gå ned. Ibland hittar man omvända scenarion, till exempel när läkemedelssektorn går bra i tider av börsfall. Men börser är enklare att följa.
  • Välj en svensk indexfond. Indexfonder är billiga och når ett resultat som få av de så kallade aktivt förvaltade fonderna når. På en relativt liten börs som Stockholmsbörsen finns det ingen som helst anledning att välja något annat än en indexfond, sedan får finansnissarna runt Stureplan yla bäst de vill.
  • Om du har ledigt kapital, efter en avyttring, engångsinsättning eller om du startar med ett ingångskapital, köp andelar under fyra månader med en fjärdedel av kapitalet, förutsatt att trenden är uppåtriktad.

Så till några saker du behöver göra varje dag:

  • Använd stoploss. Notera den högsta kursen på OMXS30 den dag du gör ditt första andelsköp. Sätt en stoploss på 20% från denna kurs. Uppdatera din stoploss dagligen om OMXS30 gör en högre notering, men sänk aldrig stoplossen.
  • Avyttra innehavet om index når din stoploss eller om börstrenden vänder till negativ. Detta kontrollerar du dagligen.
  • Dagen innan varje månadsinsättning bedömer du trenden på börsindex. Pekar börsindex uppåt köper du andelar.

2 tankar om “Placeringsstrategi för fonder

  1. Skulle du kunna beskriva någon gång lite mer ingående vilka parametrar du använder för att bedöma börstrenden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.