Onsdagsfonderna 2010

PPM, IPS, ITP, eget fondsparande… Det är många portföljer som du ska förvalta, och inte alltid så lätt att hitta motivation till att se över dina val. Jag vill med Onsdagsfonderna ge konkreta exempel på placeringsstrategier som ska ge goda chanser till avkastning och framför allt skydda ditt kapital. Det är du och inte marknaderna som ska bestämma när du vill använda ditt sparade kapital.

Kanske är det dags för ett nyårslöfte om att se över dina placeringar? Då hoppas jag Onsdagsfonderna kan vara en inspirationskälla. Resultaten kommer att publiceras osminkat på bloggen så fort jag hinner. Varje fond har en koppling till mitt privata placerande, så siffrorna kommer att vara helt rättvisande. Fonderna startar nu på onsdag den 30/12 och en kort repetition av vilka de är kan vara på sin plats. Detaljer finns på sidan Placeringsstrategier.

 • Onsdagsfonden PPM. En strategi för PPM-sparande som utnyttjar börsuppgångar i marknader världen över, och parkerar kapitalet i säker hamn under börsnedgång.
 • Onsdagsfonden Månad. En strategi för traditionellt månadssparande, där andelar i Avanza Zero köps när börstrenden är positiv och kapitalet vilar under börsnedgång.
 • Onsdagsfonden Duo. En strategi för ett större kapital, med eller utan månadssparande. Köper andelar i XACT OMXS30 i börsuppgång och andelar i XACT Bear i börsnedgång. 
 • Onsdagsfonden Sundry. En strategi för ett större kapital, där pengar placeras i ett antal olika marknader som aktieindex, råvaror och valutor. Fonden kan ha både korta och långa positioner (köp respektive blanka).
 • Onsdagsfonden Benchmark. Ett traditionellt månadsparande i Avanza Zero.

2 tankar om “Onsdagsfonderna 2010

 1. Hej & Gott nytt år

  hoppas du inte är sjuk över nyårshelgen och att du har kryat på dig,,,

  har spanat in dina PPM och DUO förslag,,,har lite svårt att tolka var XACT OMXS30 är på väg,,,börsen dök ju sista dygnet och priset sjönk på XACT OMXS30 medans priset på BEAR ökade…Som råamatör så vet jag inte vad detta betyder och hur man skall göra

  gott nytt

  • Hej och gott nytt på dig också!
   Penicillin gör att jag kan vara med och fira denna nyårsafton också!
   Börsutvecklingen enskilda dagar tycker jag man ska lägga väldigt liten vikt vid. Det väsentliga är att utnyttja de stora trendrörelserna. Man måste förstås alltid ha en plan för sina innehav så man vet när man ska ta hem en vinst eller stoppa en förlust. Har man dessutom ett bra sätt att beräkna hur mycket man ska satsa behöver man inte känna sig så utsatt för marknadens dagliga svängningar upp och ned.
   Min trendindkator, som är mitt timinginstrument, visar på positiv trend för OMXS30 och då köper jag. Går indexet ned tillräckligt mycket och/eller etablerar nedtrend så stänger jag positionerna.
   Mitt tidsperspektiv för Onsdagsfonderna PPM, Månad och Duo är från flera månader upp till något år. Därför spelar det inte så stor roll vilken ingångskurs jag får, så länge jag är med i huvuddelen av trendrörelsen. Att försöka pricka bottnar och toppar är enligt mig svårt och inte lönande i längden. Ha tydliga regler för hur du ska placera, följ planen med stenhård disciplin och justera vid behov, det blir mina bästa råd.

   Att XACT Bear ökar i värde beror på att den är konstruerad för att ge en avkastning på 1,5 gånger den dagliga avkastningen för OMXS30, men åt det motsatta hållet. Backar index med 1% ska Bear gå upp med 1,5%, och vice versa.

Kommentarer är stängda.