Onsdagsfonden Månad

För att visa på ett alternativ till månadssparande startar jag vid årsskiftet upp Onsdagsfonden Månad. Månadssparande är omhuldat av många förståsigpåare, som ett bra sätt att både spara och minska risken i placeringarna. Jag har vid flera tillfällen attackerat den okritiska inställningen till månadssparande och visat att risknivån inte automatiskt dämpas bara för att man också köper aktier/andelar i nedgång. Fortfarande gäller att man med ett passivt månadssparande överlåter åt marknaden att bestämma när man kan ta ut sitt kapital. En nedgång med 50% kräver en uppgång på 100%; det är förhållandet som gör kapitalerosion så farligt.

Min metod för att minimera värdenedgång och kunna ta makten över sparandet är att vara aktiv och agera efter marknaden. Konkret innebär det att köpa i tider av uppgång och stå utanför (eller sälja) i tider av nedgång. Det svåra kan då synas vara att veta när vi har upp- och nedgång, men det är faktiskt inte det mest intressanta. Har man genomtänkta regler för hur man ska agera så spelar det liten roll om man köpte i vad som visade sig bli en nedtrend eller sålde just när börsen vände upp. Det finns alltid möjlighet att hoppa på eller lämna tåget, tvärtemot vad många anser. Bättre att köpa dyrt och sälja dyrare än att envetet förlita sig på förmågan att hitta bottnarna och topparna, det är trendföljarens motto. Och trend är vad Onsdagsfonderna bland annat baseras på.

En genomgång av placeringsstrategin för Onsdagsfonden Månad då.

  • Marknad: Svenska börsen. Ingen valutarisk och smidighet i handeln väger tungt. Man kan självfallet bygga ut fonden med fler marknader för att få större avkastningspotential, vilket vi kan återkomma till. 
  • Instrument: Avanza Zero, indexfonden för OMXS30 med noll i avgifter. Ett enkelt val, mycket få svenska aktiefonder förmår slå index och 0% i avgift är synnerligen  tilltalande. Jag har inga band till Avanza, men köper lätt deras koncept om att starta konto för att få tillgång till en av marknadens bästa fonder.
  • Entry: Nya andelar köps den sista onsdagen varje månad, förutsatt positiv trend (mäts med min trendindikator). Om det finns fritt kapital (efter tidigare försäljningar, månadssparande utan positiv trend, eller extra insättningar) köps extra andelar den sista onsdagen varje månad under fyra månader. Fritt kapital i tider utan positiv trend placeras på Avanza-konto eller motsvarande.
  • Position sizing: Varje månad köps nya andelar för ett fast belopp. Extra köp görs med en fjärdedel av fritt kapital.
  • Exit: Vid nedåttrend enligt trendindikatorn, eller vid en nedgång på 20% från högsta indexnotering sedan första andelsköp, säljs hela innehavet.

Svårt och komplext? Knappast! Placeringsstrategier ska med fördel hållas enkla, framför allt vad gäller köpbeslut. Less is more är ett förtjusande anglosaxiskt begrepp! 🙂  Till och med den mest envetna soffliggaren kan nog uthärda att förändra placeringsplanen och peta i innehavet några få gånger per år.

Målet med placeringsstrategin är att få en god avkastning, utan stora värdeminskningar i tider av börsfall. Onsdagsfonden Månad ska mätas mot ett traditionellt månadssparande, även detta i Avanza Zero.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s