Balans i diversifiering

En av hörnstenarna i placeringsstrategin för Onsdagsfonden Sundry är diversifiering, det vill säga att placera i flera marknader som sinsemellan ska ha så lite beroenden till varandra som möjligt. Det är förstås svårt att hitta finansiella marknader som inte, åtminstone periodvis, rör sig på samma sätt. Men genom en väl utvald korg av råvaror, aktieindex, räntepapper och valutor kan man uppnå syftet med diversfiering som ju är att jämna ut värdeutvecklingen och skapa fler tillfällen till affärer. För en trendföljande strategi är det en uppenbar fördel och i vissa fall avgörande att kunna agera på flera marknader, då kursutvecklingen av och till rör sig i trendlösa, konsoliderande mönster som är svåra att utnyttja.

Om man diversifierar över marknader som uppvisar en hög grad av beroende till varandra, och alltså har en hög korrelation, innebär det att man skjuter ett grundskott mot tanken med utjämning. Istället blir det i princip som att ta dubbelt så stor position i en marknad. För aktier så är det till exempel ingen bra idé att diversifiera genom att välja flera skogsbolag, även om man tycker att de kan uppvisa stora, företagsspecifika skillnader. Aktiekurserna för skogsbolagen tenderar ändå att röra sig likartart. Om man däremot diversifierar genom att placera i olika branscher så minskar korrelationen, även om man förstås fortfarande har kvar det faktum att om börsen som helhet går ned så gör de flesta aktier det också. Den bästa diversifieringen får man med andra ord genom att blanda olika tillgångsslag.

Onsdagsfonden Sundry har en potentiellt mycket god diversifiering, med 20 marknader att handla på. I dagsläget kan positioner tas på 8-10 av dessa marknader. Storleken på portföljkapitalet är ännu för litet för att kunna handla på alla marknader. Ett problem är att två av de marknader som handlas uppvisar en hög korrelation: OMXS30 och S&P 500. Vid börsuppgång blir det starkt positivt, men vid en dålig dag så sjunker andelsvärdet högst markant. De övriga marknaderna förmår inte tillräckligt väl balansera upp dessa ”dubbla positioner” i aktiemarknaden. Det är inte en hållbar situation, och redan när jag utökade diversifieringen med S&P 500 var jag införstådd med att jag skulle plocka bort någon av dessa marknader. Men som svensk placerare bär det emot att inte placera i OMXS30, och jag har ju också Onsdagsfonden OMX som uteslutande placerar i den marknaden. Dessutom är OMXS30 en intressant representant för Europa och teknikbolag. S&P 500 är å andra sidan ett av världens mest använda jämförelseindex och har en extremt hög likviditet och kraftig marknadspåverkan.

För att kunna behålla båda aktiemarknaderna i portföljen har jag infört en lösning där jag helt sonika delar på insatsen. Jag kan med andra ord ta en hälften så stor position i vardera OMXS30 och S&P 500, vilket gör att de tillsammans representerar en aktiemarknad i portföljen. Igår eftrermiddag gjorde jag den praktiska justeringen och sålde av halva innehavet CFD-kontrakt i bägge marknaderna. Nu ser jag fram mot en ännu bättre diversifierad portfölj, med jämnare värdeutveckling. Gårdagens kraftiga uppgång gav förstås en skjuts åt fondkapitalet, ibland har man tur med tajmingen! 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.