Hur mycket är trenden?

Är börsen inne i en positiv, negativ eller trendlös rörelse? Ja, det är inte lätt att veta förrän efteråt…  Precis som alla sammanhang man söker förklaringsmodeller för så är aktie- och börskurser absolut enklast att analysera i backspegeln. Men för oss som ska fatta placeringsbeslut gäller det att veta vilken typ av marknad vi arbetar med (eller mot för den delen). Även för den mest inbitne fundamentalanalytiker så är marknadsklimatet en faktor att beakta, om inte annat så för att ge en viss mental förberedelse på att ett värdebaserat köp initialt kan fortsätta att utvecklas negativt.

Men hur avgör man då trenden? Det finns en uppsjö olika indikatorer och algoritmer som glidande medelvärden, MACD, ADX, trendlinjer, titta på kursgrafen etc. Alla har sina för- och nackdelar. Det viktiga är att använda en metod som passar med det sätt du handlar, med din tro på hur marknaderna fungerar och med den ”edge” du bedömer dig ha. En av de mest väsentliga faktorerna är att anpassa bedömningen till ditt tidsperspektiv på tradingen. En daytrader som handlar på minutrörelser och stänger alla positioner innan dagen avslutats har förmodligen rätt lite nytta av ett veckodiagram, men kan utnyttja ett dagsdiagram för att studera den lite mer långsiktiga trenden. För daytradern är alltså långsiktig trend något man mäter på dagsbasis (ibland kanske också på timbasis). För den långsiktige placeraren är minutdiagram helt ointressant, där är det dags- och veckodata, kanske i kombination med månadsdata som ger en god bild av trenden.

Ett vanligt råd är att titta på trenden i olika tidsperspektiv för att få den bästa bilden och också för att öka sannolikheten att man handlar i trendens riktning och därmed ge den bästa förutsättningen för sina positioner. Jag kan hålla med om att det är en nyttig övning, men förleds inte att tro att du får det bästa beslutsunderlaget bara för att du tittat på trenden i två eller tre tidsperspektiv. Alla sätt att mäta trenden innebär manipulering av rent prisdata och introducerar därför brus och eftersläpningar i olika grad. Bara för att ett 20-dagars och ett 20-veckors glidande medelvärde visar samma riktning så innebär det inte att vi har en starkare trend, möjligen att den är mer bekräftad och entydig. Jag har tidigare fallit i fällan att kräva att trenden ska ”peka åt samma håll” i både kort och långt tidsperspektiv. Mina erfarenheter av de övningarna visar tydligt att det är ett ineffektivt filter som lätt får en ur fas med marknaden.

En titt på trenden för OMXS30 i skrivande stund ger lite intressanta grafer. Här mäts trenden med den trendindikator jag använder mig av (Guppy Multiple Moving Averages). Det är ett knippe med glidande medelvärden, absolut inget häftigt med den, men jag gillar sättet den visualiserar trenden och den belyser utvecklingen mellan kort- och långsiktiga aktörer på ett bra sätt.

Pilarna med köp/sälj i diagrammen? Inget mer än en entrysignal lite på skoj, där man tar lång/kort position när trenden vänder till positiv/negativ. Betyder inget utan regler för position sizing och exits, men väcker kanske en del tankar om trendföljande handel.

OMXS30 i dagsdata

OMX dagsdata

Uppåt värre sedan mitten av mars, då den kortsiktige gick in.

OMX i veckodata

OMXS30 veckodata

Här var det lite mer oklart, trenden är vare sig upp eller ned, utan just det, oklar. Den långsiktige placeraren har inte gått in ännu.

OMXS30 i 5-minutersdata

OMXS30 5-minutersdata

Hur daytradern tar sina positioner får någon god representant för dem gärna återkomma med! 🙂

7 tankar om “Hur mycket är trenden?

 1. Tack markus! Det är skönt att vara tillbaka! 🙂

  Nu ska jag läsa igenom bloggkollegornas alster på sistone, inklusive din alltid lika intressanta!

 2. Flera medelvärden samtidigt är väl fishnet-metoden egentligen? Den ger fina signaler om trenden är tydlig annars inte men alla metoder är kompromisser i någon mening och bör behandlas som sådana (vilket du har visat att du gör).
  Jag tycker nog att ett marknadsfilter (t.ex. 200 dagars medelvärde) bör avgöra om du ska vara inne eller stå utanför. Väl inne kan du välja olika vägar med vetskapen att du (sannolikt) jobbar med den övergripande trenden, inte mot.

 3. Fishnet(TM) ska jag inte på något sätt utge mig för att vara kunnig inom, men vad jag förstår av skaparen CeGe von Reis så är fokus inte glidande medelvärdens i sig utan de strukturer de bildar. Om jag inte är fel ute så är antalet medelvärdespunkter väldigt stort i Fishnet(TM).

  Hur som haver, prisdata man kan manipulera på många olika sätt för att försöka få fram mönster. Jag tror inte att man ska överarbeta här, utan tycker att glidande medelvärden är bra som en enkel trendindikator. Genom att titta på några olika periodlängder får man en god känsla för trendens riktning i olika tidsperspektiv.

  Ett marknadsfilter som till exempel 200-dagars medelvärde kan fungera utmärkt för en mer långsiktigt placerare. Men för en daytrader eller mer kortsiktig placerare är det i mina ögon ett alltför långsamt filter som inbjuder till överdriven handel i trendens riktning. En rekyl eller trendomslag i en så lång trend kan ju lätt innebära 20-30% kursförändring, vilket vore förödande om man inte har goda regler för position sizing och exits.

 4. Jag tror inte heller på att komplicera processen alltför mycket. Det enkla är det geniala.

  Jag tycker att 200-dagars medelvärde kan fungera utmärkt tillsammans med kortare placeringar. Det innebär bara att du har en extra ”edge” gentemot marknaden. Man kan t.ex. sälja på sina vanliga exits men bara tillåta köp om index ligger över sitt 200-dagars. Då kan du ju fortfarande vara exponerad mot marknaden med bra papper trots att index är under sitt 200-dagars. En nackdel kan kanske vara att du efter en lång nedgång missar det första rycket uppåt. Men det är kanske priset man får betala för en minskad risk att förlora.

 5. Nils, vi tänker lika och 200-dagars är säkerligen ett utmärkt marknadsfilter. Så länge man arbetar aktivt med exits och hur mycket man satsar så kommer man att vinna på att respektera trenden. Jag gör det i Onsdagsfonderna Avanza, Exakt och PPM, där mitt marknadsfilter är ett antal glidande medelvärden i veckodiagram. När de indikerar tydlig trend så tar jag ny position varje onsdag, så länge riskkontrollen tillåter det. Jag får en påtaglig eftersläpning, men får chansen att vara med om de större trendrörelserna.

  200-dagars signalerade i mitten av april upptrend för OMXS30, trendindikatorn i veckodiagrammet visar fortfarande neutral trend.

 6. Pingback: Hur mycket är trenden? Uppdaterad 2011-01-21 « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.