Onsdagsfonden lever!

Även om man kan tro motsatsen när man beaktarinläggsfrekvensen så lever Onsdagsfonden i allra högsta grad. Flaggskeppet Sundry har mått mycket bra av de senaste strategiändringarna och har den senaste månaden gått upp med knappt fem procent. I jämförelse med OMXS30 eller RTS (Ryssland) så är det inte mycket att hänga i julgranen, men återigen så är målet att uppnå en god avkastning oavsett börsklimat, inte att i varje läge slå index.

Det är säkerligen många som tycker att vårens börsuppgång känns riktigt fin, och undrar vad allt negativt snack om aktier och aktiefonder egentligen handlade om. Ett antal förbannar nog sin senfärdighet och undrar om man vågar gå in på börsen nu. Att poängtera vikten av placeringsstrategi när allt man köper bara stiger i värde är mer utmanande, men inte mindre stimulerande. Budskapet är fortfarande att en vettigt utformad placeringsstrategi låter dig placera i både perioder av börsuppgång som nedgång, utan att du behöver ha den perfekta timingen. Du skyddar ditt kapital genom att avsluta innehav som utvecklas svagt, och satsar på ett sätt som är effektivt och riskkontrollerat. Därigenom får du en jämnare värdeutveckling och vet alltid vad du ska göra med din portfölj när kurserna rör sig.

Vad Onsdagsfonderna är bra för, när ett månadssparande i Avanza Zero (se Benchmark i Fondresultat) visat sig gå bättre efter börsvändningen? Jo, poängen är inte att tävla om högst avkastning utan om hanteringen av kapitalet. Onsdagsfonden Benchmark hade som värst tappat nästan 40% av värdet. Att behöva eller vilja sälja i det läget hade inte varit roligt. Onsdagsfonderna OMX och Sundry har, trots en knackig period strax efter nyår, aldrig varit nere med mer än 8% sedan start. 

Nu kommer en del att använda långsiktigheten som argument och att det senaste året styrker testen om att aktier är för långsktigt sparande och då ger bra avkastning. Men för det första så är det långt ifrån säkert att vi sett den sista stora nedgångsvågen detta år. För det andra så visar höstens utveckling att det finns perioder på börsen som snabbt kan erodera kapitalet allvarligt, med 50% eller mer. Även om man sparat långsiktigt i 10-15 år så hade man fått en usel avkastning om man då behövt eller velat sälja. Att skjuta upp försäljningen kan ha inneburit att man inte kunde ta den där chansen till drömprojekt eller göra den där resan nu, eller i värsta fall att man får en sämre pension än vad man tänkt. Att börsen vänder någon gång är ju klart, men det är alltid en chansning att gissa om timingen för det, och det är inte heller alltid man har tiden att vänta ut en vändning.

Avslutningsvis så jobbar jag för att komma tillbaka till en mer normal inläggsfrekvens, och jag har också en månadsredovisning för April att göra. Det är lite spännande saker på gång i själva ”fondutbudet” och placeringsstrategierna för fonderna utöver OMX och Sundry, och det ska jag återkomma till inom kort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.