DN ställer fel fråga

Hasse Eriksson försöker i en artikel i DN ge småspararen råd om hur man ska agera på börsen som småsparare. Han ställer i ingressen frågan ”när är det egentligen rätt tid att börja köpa aktier?”. Men det är fel fråga! Svaren på frågorna om vad man ska köpa, för hur mycket, vad man vill riskera och hur mycket man vill tjäna är betydligt viktigare. Att man inte ska satsa pengar som man kan komma att behöva inom kort eller hoppas på snabba klipp på några månader är lättare att hålla med Eriksson om, men det är ju rätt självklara principer. Varför man ska ha minst tre och gärna fem års tidshorisont är dock svårare att förstå. Den som köpte aktier för fem år sedan, när OMXS30 stod i drygt 700, har fått en klen värdeökning, även om man räknar in utdelningar. Prickade man botten i november 2002 har man gjort en fin affär, men köpte man i maj 2001 när man trodde att raset måste vara avklarat har man fortfarande en bit kvar till ingångsnivån på knappt 900.

Valet av tidshorisont är ointressant annat som en faktor när man designar sin placeringsstrategi. Undantaget är för sparande på mer än 20 års sikt, för då blir det allt mindre inverkan av börsnedgångar på den totala avkastningen. Men för oss vanliga småsparare som siktar på att placera med god avkastning och vill ta ut pengar inom 1-10 år så är det viktigaste riskkontroll och besluten om hur mycket man satsar samt när man ska sälja.

Ett konkret exampel. Har du 50.000 kr du vill satsa i aktier idag, avgör först om du vill placera i index eller i en egen portfölj av bolag. Sedan sätter du en stoploss för varje position du tar. Avståndet mellan din ingångskurs och stoplossen är din risk per aktie. För att styra din totala risk kan du säga att du max riskerar 1% av ditt kapital per position. Då kan du köpa ett antal aktier enligt 0,01*50.000 / (ingångskurs-stoploss). Då har du på ett professionellt sätt gjort en riskbaserad position sizing. Använd sedan en regel för när du ska ta hem vinsten. Med fördel kan du tillämpa en glidande stoploss, som alltså följer kursen uppåt, men annars står still. För en långsiktig placeringsstrategi är det en utmärkt och enkel väg att sätta stoploss som 25% av ingångskursen. Backar en aktie under 75 kr från att du köpte in den på 100 kr så säljer du. Skulle kursen fördubblas på ett par år (trevligt!) så blir din stoploss 150 kr. Rekylerar kursen under 150 kr så säljer du av aktierna och tar hem en trevlig vinst.

Men om kursen fortsätter uppåt efter en rekyl? Bara trevligt, det går ju alltid att köpa in aktien igen, och det blir lättare när du säkrat tidigare vinster.

Men när ska jag köpa då? När din analys så säger. Kanske gör du en egen värdering, kanske följer du något aktieorakel. En del använder matematiska algoritmer som köpbeslut, andra använder magkänslan. Oavsett vilket så är det viktigaste hur du hanterar aktierna när du väl köpt dem. Men, en erfarenhet som inte minst jag gjort, är att beslutet om att köpa måste vara i harmoni med besluten om hur mycket man ska satsa, hur mycket man ska riskera och när man ska sälja. Om du har en långsiktig inriktning, där du är beredd att vänta ut en uppgång under ett eller flera år, så ska du inte ha snäva stoplossar som stoppar ut dig efter en veckas nedgång. Dessutom måste du satsa tillräckligt mycket för att få god nytta av en uppgång, alternativt fylla på din position vartefter kursen stiger. Du måste också ge vinsterna gott om utrymme att växa och inte ta hem dem för tidigt.

Förlita dig inte på den historiska avkastningen som Hasse Eriksson och många andra framhåller som argument för långsiktigt sparande. I den ”sanningen” gömmer sig ett otal perioder av riktigt usel utveckling, precis som väldig god. Vill du verkligen låta slumpen styra hur utfallet av dina placeringar ska bli? Med en genomtänkt placeringsstrategi har du en mycket god kompass som småsparare på det stormiga finansiella havet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.