Det ska inte vara lätt

Finansiella marknader är inga skattkistor som den med rätt nyckel enkelt kan plocka pengar ut. Det krävs hårt arbete och disciplin för att uppnå god avkastning över tiden. För trendföljare som jag själv tillhör det spelets regler att man ofta utsätts för perioder när marknaderna inte befinner sig i trend, utan konsoliderar eller rör sig alltför snabbt. I en sådan situation har marknaderna befunnit sig i stort sett hela tiden sedan Onsdagsfonden startades, med undantag av de första fem till sex veckorna. Det visar sig också i resultaten, som inte är något att yvas över.

Vad jag är riktigt nöjd med är att jag undan för undan vässat strategierna för att skydda kapitalet och använda det effektivt. Det är därför som värdeminskningarna är högst begränsade, trots att det varit många positioner som avslutas med förluster. Att marknaderna rört sig på ett sätt som inte är positivt för placeringsstrategierna är bara att acceptera och inte använda som ursäkt. Förluster måste man klara av att ta, och dessutom krävs det att man har uthålligheten att uthärda mer långvariga svackor för att sedan kunna utnyttja kommande långsiktiga trendrörelser.

Att resultaten ligger på minus beror inte på att jag tagit korta positioner, det vill säga först sålt för att sedan köpa tillbaka. Varje position tar jag beroende på hur marknadstrenden ser ut, och det som gjort att många positioner stängts med förlust är för korta trender och för kraftiga rekyler. När en marknad som till exempel OMXS30 vänder upp i en positiv trend kommer jag utan att blinka att gå lång och snabbt öka på antalet positioner i takt med att kurserna stiger. Trendföljning handlar om att anpassa sig efter trenden, inte att envist hålla fast vid positioner man själv tror på fast marknaden säger annorlunda.

Med detta sagt ska jag inte på något sätt sticka under stol med att det vore trevligt med fler långvariga trendrörelser att kunna utnyttja! 🙂  Till exempel har Onsdagsfonden Sundry på ett utmärkt sätt kunnat utnyttja den långvariga nedgången i priset för amerikansk naturgas och gjort fina vinster där.

Annonser

One thought on “Det ska inte vara lätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.