VA-utmaningen: första uppföljningen

Som ni kanske noterat så driver jag en utmaning mot Veckans Affärers portföljförslag, som publicerades i december.  Tanken är att på ett lekfullt sätt visa vad riskhantering i form av stoploss, vinstexits och position sizing kan bidra med i en långsiktigt aktieportfölj. Det har ännu inte gått mer än tre månader sedan portföljerna och utmaningen startade. Utvecklingen har dock varit dramatisk med en fortsatt turbulent tid på börsen där OMXS30 har backat med -9,6% sedan starten. VA:s låg- och medelriskportföljer har klarat sig hyggligt i jämförelse, medan högriskportföljen har utvecklats till en riktigt rysare med -30%.

Onsdagsvarianterna av portföljerna har alla slagit VA-portföljerna, vilket de förstås ska göra när kurserna backat. Jag investerade ju bara hälften av kapitalet i aktierna och satte andra halvan i räntefond. Men det är ändå påtagligt vilken skillnad det blivit för högriskfonderna, där onsdagsfonden begränsat nedgången till -9%. Huvudorsaken är disciplinerat användande av stop loss, där jag avyttrat aktier som backat mer än tillåtet. Den minnesgode kommer ihåg att jag använder stop loss 25% från ingångkurs och låter den sedan glida med kursen.

Det är ett väldigt tydligt exempel på hur riskhantering kan skydda kapitalet när marknaden går en emot.  Naturligtvis kommer onsdagsportföljerna att halka efter till att börja med om/när kurserna stiger. Men det är en viss uppförsbacke att starta från -30% jämfört med -9%. Onsdagsportföljerna har också möjlighet att återköpa aktierna när en positiv trend etablerats. Att placera mer när utvecklingen går en i händerna är en god anti-Martingalestrategi till skillnad från att satsa tyngre ju sämre det går.

På tre månaders utveckling ska man naturligtvis inte dra för stora växlar. Veckans Affärer förefaller ändå ha fått lite kalla fötter av den brutala nedgången för högriskportföljen, och har nyligen lanserat en ny VA-portfölj med aktiv förvaltning. Här ska aktier säljas när en viss vinst uppnåtts eller när kurserna går för mycket i fel riktning.  VA anstränger sig för att framhålla att det är långsiktighet som gäller och att man naturligtvis inte ska blanka. Som om det skulle finnas något motsatsförhållande mellan långsiktighet och aktiv förvaltning, men en del har ju den åsikten att så fort man avyttrat en position så har man förlorat sin långsiktiga inriktning. Vad långsiktigheten isolerat ska nytta till är inte så lätt att få svar på av förespråkarna, mer än att ”aktier alltid går upp på sikt” eller att ”spekulation är fult”. Säg det till den som investerade 100.000 för tio år sedan och idag fått se värdet backa eller i bästa fall stått still tack vare utdelningar och bra aktieval. Precis som vilken spekulant som helst är nog denne placerare besviken över den uteblivna värdetillväxten.

Det ska bli spännande att följa Veckans Affärers aktiva portfölj. Det har ju börjat bra och portföljen slår index rejält, vilket är det utsatta målet. Så länge man avhänder sig möjligheten att agera i tider av negativ trend så är det svårt att nå absolut avkastning. Rubrikmässigt har den aktiva portföljen förståeligt nog varit mer attraktiv att följa upp än det famösa valet av Swedbank, WSIB och MTG.  Tråkigt nog berör portföljbeskrivningen inte med ett ord position sizing, alltså hur mycket som satsas i varje aktie. Det hade varit en extra krydda att diskutera och följa upp. Angenämt hade också varit att få regelverk och nivåer för stop loss och vinstexits tydligt redovisade , det hade gjort portföljen  mer transparent och lätt att följa, analysera och tillämpa.

2 tankar om “VA-utmaningen: första uppföljningen

  1. Tack Peter, uppskattar dina uppmuntrande ord mycket! Vi får väl se hur ”karriären” utvecklar sig, att vara trendföljare är i mångt och mycket att streta i motvind i dagens marknadsförhållande. Men efter regn brukar ju komma solsken! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.