Marknadens brus

USA-börserna skjuter i höjden (efter att FED-ordföranden Ben Bernanke tolkas ha sagt att konjunkturen bottnar 2009?). Detta efter branta nedgångar de senaste dagarna. Det är fortsatt minst sagt besvärligt att hänga med i de dagliga svängningarna på marknadsplatserna.

Utvecklingen under en enskild dag är inte bara svårt att dra några växlar på, det har heller inget värde i sig. Människor köper och säljer beroende på en mängd olika faktorer. Flockbeteende, girighet, rädsla, prestige etc. smälts samman i en degel vars process vi hela tiden kan se resultatet av i prissättningen. Mäklare och analytiker försöker dagligen förklara varför kurserna går si och så, och lyckas alltid presentera någon händelse som verkar förklara utvecklingen. Men sanningen är att de liksom du och jag bara kan gissa vad som drivit ett börsrally eller utförsäljningsvåg. Finansiella marknader är inga system som producerar ett utfall baserat på ett visst input. Dess reglerstyrning ändrar sig oavbrutet och känsligheten för yttre störningar likaså. Det är ett fascinerande fenomen, och något man måste acceptera för att lyckas med placeringar.

För en handlare med riktigt kort tidsperspektiv, till exempel en daytrader, finns det i svängiga/volatila marknader gott om möjligheter. Det svåra är att konsekvent kunna utnyttja dem och nå framgång på sikt. De allra flesta daytraders misslyckas och bränner sitt kapital. Förklaringen är att de kämpar mot marknadens brus med en hög grad av oförutsägbarhet, där de är beroende av att kapitalisera på prisrörelser som högst får omfatta en dag. Har man inte en synnerligen strikt disciplin och strategi, med exits och position sizing, så är man chanslös.

Marknadens brus ger upphov till många känslor. Det är lätt att falla in i den kör av besvikna stämmor som ser de ideliga kasten fram och tillbaka som ett resultat av det casino som ”tradingen” gjort börsen till. Är det inte blankare så är det huvudlösa köpare som ställer till oreda! Men istället för att förgäves kämpa mot bruset kan man utnyttja det genom att väva in det i placeringsstrategin. Ett utmärkt sätt att göra det på är tekniken med stop loss som sätts på ett avstånd som ska garantera att vi inte stoppas ut av marknadens brus. För OMXS30 har vi idag ett mått på marknadens brus på 20 punkter. Indexet kan alltså röra sig +/- 20 punkter, eller drygt 3% utan att vi behöver se det som mer än ett brus. Skulle du köpa ”OMXS30-aktien” (det går ju att köpa terminer) idag med medellång placeringshorisont så kan du till exempel sätta din stop loss på ett avstånd tre gånger från inköpskursen. Om kursen sjunker under den nivån har vi verkligen en kursrörelse som avviker från marknadsbruset, och faran är uppenbar att en mer stadigvarande nedgång står inför dörren.

Låter du denna stop loss glida med kursen kommer du att få en exitnivå som höjs när kursen stiger och/eller marknadsbruset sjunker, annars  är den oförändrad. Det är en för mig synnerligen aptitlig kombination, som gör att jag kan bortse från det dagliga bruset och fokusera på de större rörelserna. I lugn och ro kan jag studera det skådespel som utförs varje dag i varje marknad och se om jag kan dra nya, spännande slutsatser, utan att känna oro för att mina placeringar tufsas till en enskild dag. Jag vet också att definitionen av en större rörelse hela tiden beror på graden av brus. Vid en konsolidering med mindre svängningar kommer min exit att aktiveras betydligt snabbare vid en prisnedgång. I lugnare tider krävs det mindre skrammel för att agera helt enkelt! 🙂

Genom att låta stop lossen bero på marknadens brus får du också med en viktig finess när det gäller position sizing. Du kommer inte bara att kunna riskbegränsa hur mycket du satsar, till exempel 1% av ditt kapital per position, utan du sätter också ett tak för vilken svängning i din portfölj du tolererar. Antalet aktier du köper beror ju på avståndet till första stop loss, som alltså beräknas med hänsyn till bruset, eller volatiliteten.

2 tankar om “Marknadens brus

  1. ”sanningen är att de liksom du och jag bara kan gissa vad som drivit ett börsrally eller utförsäljningsvåg.”

    Verkligen sant, ”Black Swan” Taleb uttrycker det på ungefär samma sätt. Det går inte att förutse en rörelse utifrån en nyhet och det går inte att ta en rörelse och hitta dess ursprung bland miljontals möjliga faktorer.

  2. Pingback: Från brus till harmoni « Onsdagsfonden

Kommentarer är stängda.