Se och lär, AP-fonderna!

Jag behöver inte skriva mer om de enorma värdeminskningar som AP-fonderna har gått igenom under 2008 (med eller utan kreativ bokföring, Kerstin Hessius!). Omfattningen står klar för var och envar som läser dags- och affärspress med någorlunda frekvens. Idag spetsas utvecklingen till när ersättningskulturen inom finanseliten ska tryckas förbi statliga regler. I tidigare inlägg har jag starkt kritiserat AP-fondernas förvaltning, och stött på en hel del mothugg från personer som anser att jag inte förstår och/eller kan vad jag pratar om, och att det är omöjligt att aktivt förvalta så stort kapital som AP-fonderna hanterar. Istället för egna ytterligare motargument väljer jag idag att lyfta fram ett lysande exempel, SPP.

I SvD för några dagar sedan varnar SPP:s nya VD Sara McPhee för en livbolagskris. Det är en viktig iakttagelse som förtjänar diskussion. Men jag fokuserar här på SPP:s resultat för 2008 som nämns i artikeln:

”SPP har ett bra år bakom sig – om det nu går att använda ett sådant ­uttryck för ett år som av många ­beskrivs som ett av de värsta i finansbranschens historia. Stockholms­börsen slutade på minus 42 procent, sämst hittills.

SPP lyckades under de här omständig­heterna ge sina nästan 700 000 kunder med premiebaserade pensionslösningar en totalavkastning på cirka 3 procent. Den mindre gruppen av 40 000 kunder med förmånsbaserade lösningar fick 0,6 procents avkast­ning.”

SPP förvaltar enligt artikeln 158 miljarder. Man lyckades dra ned aktieandelen från 40% i början av 2008 till 5% i dagsläget. Tack vare förvaltningsmodellen har man skyddat sitt kapital och använt det effektivt, till glädje för sina kunder. Hemligheten? Läs vad Sara McPhee säger:

”– SPP har en förvaltningsmodell som utgår från ”the trend is your friend”, säger hon på modersmålet. ”

 Bevisligen går det att aktivt förvalta en portfölj på många miljarder!  Jag tycker att regeringen allvarligt ska fundera på att lägga ut AP-fondernas förvaltning till SPP! 🙂

Annonser

5 thoughts on “Se och lär, AP-fonderna!

  1. Skön poesi som alltid, Peter Eek! 🙂

    Och jag hoppas att du menar 0-1 John! 😉

    Idag dök också första AP-fonden upp i pressen, med bonusar för förtjänstfullt arbete under 2008…

  2. Ping: Man får leken tåla, Mats Odell « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s