Datorn ger köpsignal

DagensPS citerar en artikel på Placera.nu som beskriver hur strategifonden Enter Maximal använder en trendindikator för sina placeringsbeslut. Man ser tydligt, både i rubriksättning och innehållet, hur starkt fokuset är på just köpsignalen och dess träffsäkerhet. Att massera våra mentala egon genom att peka på möjliga lösningar till gåtan om marknadens rörelser framöver är ett säkert kort för att nå uppmärksamhet. DagensPS drar sig inte ens för att, helt utan grund, hävda att det är en ”stordator” som signalerar, vilket implicit ska understryka hur avancerad och därmed säker signalen är!

 Det är alltid trevligt och nyttigt att läsa om trendföljande strategier i praktiken. Trendindikatorn för Enter Maximal är en datorbaserad, matematisk algoritm som ”bygger på kvantitativ analys av prisrörelser och förändringar i avkastning i olika marknader”, enligt fondbeskrivningen som bland annat går att läsa på Morningstar. Ett komplicerat sätt att säga att man använder glidande medelvärden för att se om trenden är upp eller ned. Men det vore för enkelt för att kunna motivera förvaltningsavgiften på 2%, samt köp- och säljavgift på 1%.

Enter Maximal verkar alltså antingen ligga i räntepapper eller så placerar man i OMXS30, beroende på vad trendindikatorn säger. Fonden går all-in i OMXS30-terminer när trendindikatorn visar positiv trend, och säljer av när den visar nedtrend. Placeringsstrategin består med andra ord i stort sett endast av en entrysignal som man lagt mycket krut på att utveckla. Fonden är passiv med sina positioner, oavsett prisutveckling, fram till dess trendindikatorn signalerar ändring. Och när man agerar på trendindikatorn gör man det med allt sitt kapital, med full risk.

Placeringsstrategin lämnar i mina ögon mycket att önska. Om man bara kompletterade med vettig stop loss och införde möjligheten att öka på positionerna i positiv trend, med en hygglig position sizing, så skulle potentialen bli så mycket större. Och varför man inte utnyytjar möjligheten att sälja OMXS30-terminer vid börsnedgång förstår jag inte. Kanske litar man inte riktigt så mycket på sin trendindikator ändå. Resultatet för 2008 var förstås mycket bättre för Enter Maximal än för OMXS30, endast -6% under 2008. Ett högst respektabelt resultat, men det ska bli intressant att se hur fondvärdet utvecklas i tider av starkare börs.

En trendföljande placeringsstrategi ska inte bara se till att man ligger  i rätt tillgångsklass, hemligheten ligger inte i att gissa rätt med eller utan dator. Den måste också innehålla komponenter för att skydda kapitalet och att använda det effektivt (stop loss, position sizing).  Gör man sin hemläxa ordentligt behöver inte placeringarna ske på så lång sikt som Henrik Lindquist, VD på Enter Fonder, hävdar. Och framför allt undviker man att bli slav bakom en så simpel komponent som entrysignalen.

”Vi tycker att det är ganska ointressant att titta på om trendindikatorn gör rätt under korta perioder. Förvaltningsmodellen är för långsiktigt sparande och då har den visat sig vara bra. En annan fördel med trendindikator är att den bortser från det emotionella och ser bara till siffrorna när den fattar sina beslut. Vi vet att det kan vara svårt att vara konsekvent och borste från känslorna när det gäller finansiella beslut”, säger Henrik Lindquist.

Jo, att bortse från känslorna är svårt, särskilt när det gäller att skiljas från förlorare och inte satsa allt på ett kort när man tror att man har rätt. Denna svårighet har Enter Fonder inte övervunnit.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.