Respekt, Första AP-fonden

I dag skickar Första AP-fonden ut ett pressmeddelande om förändringar i förvaltningsorganisationen, som uppmärksammas i bland annat DN, SvD, Veckans Affärer, Affärsvärlden och DagensPS. Kontentan är att man gör sig av med ett 20-tal anställda, och att man ”vill höja ambitionerna inom den strategiska tillgångsallokeringen”. Det är ett finare sätt att säga att man nu insett att det är viktigt att aktivt förvalta kapitalet och ta hänsyn till prisutvecklingen, i motsats till att passivt tillämpa långsiktighetsprincipen och fokusera på tävlingen om att hitta de relativa börsvinnarna. Citatet från Affärsvärldens artikel uttrycker det klockrent :

Silly tolkar fondens ändrade förvaltningsmodell som att fondens anställda i framtiden ska fokusera på valet mellan aktier och räntepapper snarare än valet mellan Volvo och Scania. Mer strategi, mindre analys, alltså.

Jag tycker naturligtvis inte att det är roligt att människor förlorar arbetet, men här pratar vi om högavlönade och välutbildade människor som säkert snart hittar nya utmaningar i finansindustrin. Däremot tycker jag det är starkt av Första AP-fonden att dra lärdom av misstag och vidta åtgärder.  Det är våra pensionspengar det handlar om och att förvalta dem på bästa sätt måste ha den högsta prioriteten. Att åtgärderna ligger i den riktning som jag tidigare argumenterat för känns förstås extra bra. Att ledningen inte agerar förrän nu lägger dock en viss sordin på stämningen. Första AP-fonden har under 2008 tappat 48 miljarder, en avkastning på förskräckliga -21,9%. Behövdes det ett årsbokslut för att se att åtgärder var nödvändiga? Mer troligt är att vi idag ser resultatet av påtryckningar från högre ort. Det är nog ett antal politiker som börjat bli riktigt nervösa av de hundratals miljarder som AP-fonderna förlorat under 2008.

Annonser

2 thoughts on “Respekt, Första AP-fonden

  1. Detta får du tolka som en fjäder i hatten för din inställning. Även om AP-kapitalet är enormt så finns det ALLTID åtgärder som vidtas. Detta har ledningen nu tydligen uppfattat.

  2. Ping: Man får leken tåla, Mats Odell « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.