Knowing when to fold’em

I boken ”Trade your way to financial freedom” av Van Tharp finns det ett kapitel som heter som rubriken. Det tar förstås upp betydelsen av stop loss där Van Tharp argumenterar för att du åstadkommer två viktiga saker när du sätter en stop loss för en position. För det första bestämmer du en maximal risk , R, du är villig att ta. För det andra skapar du möjligheten att mäta dina vinster i relation till vad du förlorar. Om aktien du köpte går upp till en nivå som innebär att du har en vinst på dubbla beloppet jämfört med vad du riskerade har du alltså en vinst på 2 R. Detta sätt att mäta avkastning på är annorlunda, men när man väl satt sig in i det hela och testat det ordentligt ser man ingen anledning att använda något annat.

Hur man ska sätta sin stop loss beror på många faktorer: vilka marknader handlar du på, hur ofta får du köpsignaler, vilket tidsperspektiv har du, vilken träffsäkerhet har din köpsignal etc. Att använda snäva stop loss kan verka attraktivt och ger möjlighet att kamma hem vinster med höga R-multiplar. Men du riskerar också att bli utstoppad ofta och kanske missa en uppgång, om du inte har ett sätt att ta ny position igen. Vida stop loss ger kursen mer rum att röra sig i, men det krävs då en större uppgång för att nå ett vettigt mål på R-multipel.

Oavsett hur man sätter sin stop loss så ska man inte riskera mer om den hamnar nära eller långt ifrån ingångskursen. Intuitivt kanske man tycker att det är en större risk att sätta en stoploss på 75 kr om man köper en aktie för 100 kr jämfört med att sätta stop loss på 90. Men för varje position ska du beräkna vilken risk du vill tillåta i relation till ditt kapital. För aktiva placerare med normalt kapital så fungerar det ofta bra att riskera mellan en till två procent av kapitalet. Genom denna regel kommer du att styra det antal aktier du köper efter vilken stop loss du anger. Formeln blir risknivå * kapital dividerat med differensen mellan ingångskurs och stop loss. Har du 200.000 kr i kapital, riskerar 2% per position och köper en aktie för 100 kr med stoploss på 10 kr blir alltså antalet aktier att köpa 400. Sätter du stop loss på 75 kr kan du istället köpa 160 aktier. Risknivån är alltså densamma oavsett var du sätter stop lossen, så du kan istället fokusera på vart just du vill ha stop loss för den aktie du ska köpa.

Det finns en del röster som är kritiska mot stop loss och menar att de inte tillför något. Jag tänker inte ta upp den tråden just nu, men kan inte låta bli att ge några bra citatet från traders och gurus som tycker att stop loss är bland det viktigaste man kan införa i en placeringsstrategi. De är alla hämtade från Van Tharps bok.

”The whole secret to winning in the stock market is to lose the leas amount possible when you’re not right.” (William O’Neil)

”Investors are the big gamblers. They make a bet, stay with it, and if it goes the wrong way, they lose it all.” (Jesse Livermore)

”Just as it was tough when we were children to look under the bed or in a dark closet for night monsters, it’s equally tough to take a loss and acknowledge it. It was easier to hide under the covers back then, and now it’s easier to adopt some defense mechanism. The one I hear most is ‘Oh, that trading rule doesn’t work!’ as if the entry strategy caused the loss.” (John Sweeney in Campaign Trading)

”Your protective stop is like a red light. You can go through it, but doing so is not very wise! If you go through town running every red light, you probably won’t get to your destination quickly or safely.” (Richard Harding)

Onsdagsfonderna fortsätter enligt sina placeringsstrategier. Resultatutvecklingen är inte positiv just nu, så jag får ge mig själv en klapp på axeln varje gång jag avslutar en position, trots att det är en förlust. När jag gör det ser jag till att ha förutsättning för att hänga med på kommande trendrörelser.

Annonser

2 thoughts on “Knowing when to fold’em

 1. Sen kan man bestämma den maximala negativa portföljeffekten man kan acceptera. Om du aldrig vill se en större portföljnedgång än 10% innebär det att antalet positioner inte bör överstiga fem (övriga förutsättningar som dina). Då har vi ganska enkelt bestämt en säljkurs och antalet positioner i portföljen.

  Själv handlar jag bara med bolag på OMXS30-listan. Generellt kan man säga att det är extremt ovanligt att dessa aktier tappar över 20% på en dag. Jag tycker att jag kan acceptera en maximal negativ portföljeffekt på 5% från en position. Därför vill jag ha fyra positioner i portföljen. Alla fyra är lika stora och olika. Bara cashpositionen får jag ha fritt antal av.

 2. Nils,

  Helt rätt! Jag har klara regler för begränsningar av portföljrisken. Det är två mått jag följer upp:
  – Summan av risken för alla positioner definierat som skillnad mellan ingångskurs och stoploss per position. Om kursen utvecklas i rätt riktning så kommer denna risk att för eller senare bli 0. Därför duger det inte att bara styra efter denna risk.

  – Summan av risken för alla positioner definierat som skillnad mellan aktuell kurs och aktuell exit per position. Detta är ”portfolio heat”, alltså en uppskattning av hur mycket portföljvärdet skulle backa i värsta fall. Om kurserna utvecklas i fel riktning kommer denna risk att minska, så det duger inte att endast styra efter denna risk heller.

  Risken beror på positionernas volatilitet, det är för mig ett attraktivt sätt att styra stop loss och position sizing. Genom att kontrollera risknivåerna kan jag öka antalet positioner undan för undan, och är inte begränsad av något tak för antalet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.