Ännu en populist

Så sällar sig socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson till populisterna som nu anser att pensionssystemet måste reformeras. Hon citeras i både Dagens Nyheter och SvD:

”- Vi är eniga om att gå vidare och se hur vi kan lösa frågan med kraftiga börsras, så att det inte får de här effekterna, sade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson till TT efter överläggningarna med Socialdemokraterna på tisdagen.”

Så låter det när man inte vill inse konsekvenserna av ett beslut man lagt ned så mycket möda på att fatta. AP-fonderna är till sin konstruktion inte mer än simpla, om än ack så dyra, aktiefonder som går jättebra i positivt börsklimat, men får se kapitalet eroderas i tider av nedgång. Att det på mycket lång sikt ändå kan bli ett positivt resultat är troligt, men det är just vad som kan drabba pensionerna ett enskilt år som gör konstruktionen så destruktiv. Thomas Östros uttrycker enligt TT också insikt om vad som är det grundläggande problemet:

”Men att man kan få en effekt, där ett enskilt datum av AP-fondernas värde får mycket stora nedskrivningar av pensionerna, det tycker vi är olyckligt, sade Socialdemokraternas ekonomisk—politiske talesperson Thomas Östros till TT.”

Just så blir det när man inte är aktsam om sitt kapital, det räcker inte med hög sannolikhet till god avkastning över 15-20 år om nedgångar däremellan blir för djupa. Men sådan enkel logik sopas under mattan i tider av börsnedgång, då är ju alla nöjda. Istället får vi se ett politiskt schackrande där ingen vill inse att som man bäddar får man ligga och tala om för medborgarna vad problemet egentligen handlar om. Lösningen stavas inte mer långsiktighet eller att skälla på placeringar i onoterade bolag. Istället gäller det att se över placeringsstrategin vad gäller fundamentala komponenter som diversifiering, position sizing och exits. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter av att placera samtidigt som jag skyddar mitt kapital och använder det effektivt. Välkommen att kontakta mig, Försäkringskassan, ni som fått uppdraget att se över pensionssystemet så att inte börsnedgångar ska leda till pensionssänkningar. 🙂 

Jag helt övertygad om att vi istället tyvärr får se en ännu mer komplicerad AP-lag med mer styrande placeringsregler, där en större del av kapitalet ska sättas i ”säkra” papper och mindre i aktier. Dessutom lär det bli betydligt lägre i tak för onoterade bolag, vilket kan ge en del negativa konsekvenser för tillväxtbolag att söka finansiering.  Reformerna kommer att ge mindre svängningar, men löser inte problemet helt med enstaka dåliga år, och framför allt ger det inte den pensionsbuffert vi skulle kunna få, avkastningen blir mer medioker. De enorma kostnader för förvaltningen av AP-fonderna lär inte heller ifrågasättas och justeras mer än marginellt.

Annonser

7 thoughts on “Ännu en populist

 1. Kunde vara intressant om du också kunde presentera ditt förlag på AP fondernas problem

  Att sitta och tycka en massa saker är en sak, att presentera lösningar en annan sak.

  Vad däremot AP fonderna INTE skall göra det är och sitta och handla med luft som warrants, CFDs, CDS, mm mm. Hoppas du också är medvetna om Apornas storlek det är inte rikgit bara så att ”placera om” lite enkelt.

 2. Hej Anonym,

  Tack för din kommentar. Visst ska man både vara kritisk och konstruktiv. Jag har skrivit en del inlägg tidigare om AP-fonderna, sök på AP-fonder på bloggen så ser du bland annat ett rätt detaljerat förslag: https://onsdagsfonden.wordpress.com/2009/01/15/en-onsdags-ap-fond/

  Jag är fullt medveten om storleken på AP-fonderna, men det är inget unikt, det finns många fonder som är av likande storlek, om inte större, både privata och statliga. I mitt inlägg räknade jag med att allt kapital som är tillgängligt för aktier skulle placeras på den svenska börsen, och där erkänner jag villigt att jag inte tillräckligt uppmärksammade från de stora positioner som skulle bli fallet, trots en låg risk per position. Men i efterföljande diskussion så framförde jag lösningen att utnyttja globala aktiemarknader och nöja sig med 5-10% för den svenska börsen. Det skulle ge betydligt mer hanterbar aktiv förvaltning.

  Jag kan hålla med om att AP-fonderna inte ska handla med instrument som endast garanteras av en motpart. Men till exempel valutor är en möjlighet. Även råvarumarknaden erbjuder en god likviditet.

 3. En variant som syntes i nyhetsflödet var att se utvecklingen som ett medeltal av perioder om tre eller fem år. Goda år subventionerar dåliga år. Det skulle handla om samma pengar men en jämnare fördelning.

 4. Nils,

  Det är en intressant mekanism, som väl har mer med pensionssystemets mekanismer än AP-fondernas placeringar att göra. Det grundläggande problemet i mina ögon är fortfarande buy-and-hold-dogmen som eroderar kapitalet så kraftigt under en börsnedgång.

 5. Jag vet att det är en utopi – men man kan väl få önska…

  Tänk om en del av (eller kanske hela) AP-fonderna hade förvaltats av någon i klass med Barrons eller Superfund.

  Både risknivå och avkastning hade legat på trevliga nivåer.

  Ovannämnda aktörer tar bra betalt för sina tjänster men i avkastningen har avgifterna redan dragits ifrån.

  Eller varför inte ge Samuelssonsrapport en chans 🙂
  Hans ppm-systems siffror skäms inte för sig.

  I framtiden skulle vi inte behöva avsätta något till pension. Systemet skulle finansiera sig självt.

  Jag är rädd för att detta är alltför djärva grepp för dom flesta. Men faktum är att vi lever i en global värld där den starka/bästa vinner. Att då inte använda till buds stående medel är för mig kapitalförstörelse – med allt vad det innebär av försämrad välfärd etc….

  Vi skall givetvis satsa på att bli bäst i klassen (världen) på kapitalförvaltning. Detta blir allt viktigare för privatpersoner, företag, institutioner men också för staten.

  Det man har diskuterat i media den senaste tiden har handlat om uträkningen av pensionuttaget! Alltså formeln för att räkna ut hur mycket Lisa och Kalle skall få i pension.

  Inte om hur vi kan förbättra förvaltningen…

 6. profitrazor, Samuelssons Rapport håller hög klass, liksom hans PPM-system. Men både Onsdagsfonden PPM och Avanza skulle kunna vara konkurrenskraftiga alternativ också. 🙂

  Håller med dig om att det är viktigt att försöka uppnå god avkastning, men då gäller det att använda sunt förnuft snarare än den kvasi-intellektuella strategiutveckling som verkar genomsyra AP-fondernas verksamhet. 55 miljarder back, eller -24%, för AP2 som redovisades idag är en katastrof och inget annat.

 7. Ping: Man får leken tåla, Mats Odell « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.