Marknadstrender

Jag har legat efter en del med att uppdatera marknadstrenderna enligt trendinidkatorn men nu är det åtgärdat. Man kan konstatera att trots en uppgång på både börs- och råvarumarknader så visar trendindikatorn att de allra flesta marknaderna fortsatt är i en negativ trend.

Trendindikatorn i veckodata är givetvis trögrörlig, vilket är precis vad jag vill för att ha den som trendfilter eller setup. Jag tar ju bara positioner i samma riktning som trenden. Under perioder kommer marknaden att kunna rekylera kraftigt eller t.o.m. att etablera en ny trend innan trendindikatorn påverkas. Därmed blir det en eftersläpning, som jag anser är till fördel. Det blir mitt verktyg för att fokusera på huvudrörelserna i trender, och inte ödsla tid på att hitta bottnar och toppar.

DN publicerar idag en artikel med resultatet av de aktietips som läsekretsen skickat in. Ett talande exempel på vad den stora massan anser har störst betydelse för placeringar, nämligen val av aktie och timing. Vill man se aktiemarknaden som ett lotteri så går det förstås bra. Men då får man vara beredd på att man utsätter sig för hög risk och förlitar sig på slumpen. Det är troligen denna inställning som ligger till grund för att så många gör ett enstaka fondval i PPM eller annat sparande och sedan vänder ryggen åt det hela för att jubla eller förfasas när årssammandraget kommer. Går det bra är man kung, går det dåligt är marknaden irrationell. Eller är det kanske så att man tycker att marknaden är obegriplig och att det inte spelar någon roll hur man placerar, det blir som det blir? Då skulle jag vilja föreslå en kor titt på nedanstående bild. Där finns Onsdagsfondens trendindikator i all sin enkelhet. Blått är upp, rött är ned och grönt är neutralt. Hur känns möjligheten att tima sina köp baserat på den?

OMX med trendindikatorn i veckodiagram

OMX med trendindikatorn i veckodiagram

Trender är ett faktum på börser och andra finansiella marknader. Även den mest ”hardcore” värdeinvesterare är beroende av trender, för hur ska han/hon annars kunna få njuta av den där kursuppgången som förefaller så oundviklig på längre sikt. Sedan är det en annan femma hur man kan utnyttja trender. De som försökt handla trendföljande på kort sikt har ofta drabbats av fenomenet att trender är lättast att se i efterhand. Men lyfter man blicken, från trender i minut eller timdata, till dags- ochveckodata så framstår bilden som mycket klarare, och det blir också mycket enklare att använda trenden för placeringar både på kortare och längre sikt.

Med ett enkelt trendfilter skulle vägen till en betydligt stabilare avkastning ligga öppen. Tar man sedan fram svaret på frågan om hur mycket man ska köpa för, och när man ska sälja så har man helt plötsligt fått en ”edge” på marknaden och åstadkommer det som ingen aktiefondsförvaltare förmår: stabil avkastning samtidigt som kapitalet skyddas.  Om detta borde det pratas mycket mer om på diverse ekonomiforum, men istället matas vi med topplistor, rekommendationer, förutsägelser om när det vänder etc. Å andra sidan har vi oss själva att skylla, så länge vi inte gör upp med våra mentala program att alltid ha rätt och dragning åt girighet. Dessa program masseras bäst av dagens fokus på expertips och våta drömmar om den där frimärksaktien som ska gå upp med 500% på ett halvår.

En tanke på “Marknadstrender

  1. ”Buy and hold” strategin mellan 1998 och 2008 har varit en katastrof men under perioden har vi sett två ”kursdubblare”.

    Den långsiktiga tycker att vi har haft ett dåligt decenium medan den mera kortsiktiga är euforisk. Varför är långsiktighet fortfarande ett heligt begrepp? Ibland tycker jag att hela denna branschen är konservativ samtidigt som småspararna är lättpåverkade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.