Nu startar 2009

Efter en lång och skön julledighet varvar jag nu sakteliga upp Onsdagsfonden igen. Alla fondresultat och VA-utmaningen är nu uppdaterade, och jag levererar en månadsuppföljning inom kort.

Läser i en artikel på DN av Hans Eriksson att det kanske är lika bra att strunta i aktiefonder helt och hållet ett tag. Börsens utveckling har ju visat att den gamla sanningen att aktier alltid ger mer på lång sikt inte är riktigt så sann. Men så har vi det här med den mänskliga egenskapen girighet och att alltid vilja ha rätt. Man vill känna att man köper på botten och framför allt vill man till varje pris inte missa en uppgång. Hans Erikssons råd blir, precis som många andras, att det är lämpligt att satsa i flera omgångar för den som vill placera på börsen. Särskilt i osäkra tider!

Men, som jag belyst tidigare är inte månadssparande eller stegvis sparande på andra sätt en särskilt utpräglad lågriskstrategi. Visst går det fint när man satsat pengar regelbundet och börsen väl vänder upp. Men vad händer om den skulle gå ned ett ”ben” till? Ett inte helt osannolikt scenario för 2009. Och framför allt, vilken uthållighet måste man ha för att uppnå break-even efter en längre tids nedgång?

Min syn är orubbat att en gedigen  placeringsstrategi, med aktiv förvaltning av innehaven, är det bästa sättet att förvalta sitt kapital. Man kommer inte alltid att nå bäst resultat och vara med i uppgångarna från början, men man ger sig själv makten över sitt kapital och låter inte marknaden enväldigt styra det på finansmarknadens stormiga hav.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.