Teknisk analys

I forumen för de inbitna placerarna liksom i den finansiella debatten nämns ofta termen teknisk analys, förkortat till TA. Uppfattningarna om TA är ungefär lika många som dess utövare. En riktigt bra blogg i ämnet är Teknisk Analys.Där hittar man citatet från två av Sveriges mest kända TA-gurus Torsell och Nilsson:

”Teknisk analys handlar om att finna samband på börsen och utvärdera hur bra dessa samband är, avgöra huruvida dessa samband kommer att bestå, och i handel utnyttja sambanden.”

Rent intuitivt känns det ju väldigt spännande att hitta en form av analys som med påtaglig säkerhet kan förutsäga kommande prisutveckling på börsen. Många ansträngningar har lagts på att hitta superindikatorn som med högsta tänkbara sannolikhet signalerar upp- eller nedgång. Det brukar betecknas som jakten på ”the Holy Grail”. På marknaden finns mängder av böcker med titlar som utlovar den bästa metoden att hitta vinnare, alltså jakten på den bästa entry-signalen.

Även de som ratar TA och hävdar att aktiers värde bara kan beräknas på fundamentala fakta (utdelning, vinst, omsättning, tillväxt, kassaflöde)  etc. ägnar sig åt en timingstrategi. Det är ju inte förrän en aktiekurs står lägre än det värde de beräknar som det kan vara aktuellt att köpa. Därför ser inte jag någon våldsamt stor skillnad mellan att placera med någon form av tekniskt uppbyggd entrysignaljämfört med att göra det baserat på fundamental analys. ”Teknikern” fokuserar på pris och volym för att hitta sin marknadstiming, medan ”fundamentalisten” riktar in sig på nyckeltal och prognoser. Precis som förutsättningarna för ”teknikern” kan ändras av en plötslig kursrörelse, kan ju ”fundamentalisten” också råka ut för en kalldusch i form av sämre rapport än väntat, makroekonimisk oro etc.

Oavsett vilken typ av analysmetod du använder dig av har du en entrysignal med viss nivå av träffsäkerhet. Det kan vara momentum-baserad TA-handel, slumpartade köp när du fått pengar över, månadssparande eller kyliga bokslutsanalyser. Men hur mycket ska du satsa vid varje signal om att ta position? Vilka marknader och instrument ska du handla? Vilken förlust ska du tolerera innan du stänger positionen? Och när ska du ta hem vinsten? Svaren på dessa frågor är otroligt viktiga för en framgångsrik placerare. Även om du har en signal som har en träffsäkerhet på osannolika 80% så kan dina placeringar gå med förlust om du låter de 20 procenten orsaka för stora förluster eller tar hem vinsten för snabbt i de 80% lyckade positionerna. Omvänt kan en trendföljande signal med kanske bara 40% träffsäkerhet ändå ge god vinst om övriga delar av placeringsstrategin är väl utformade. Van Tharp och Charles LeBeau har visat att en helt slumpmässig entrysignal som att singla slant kan ge överavkastning om övriga komponenter som position sizing, riskhantering och exitstrategier trimmas. En placeringsstrategi som innehåller regler för allt detta, och är utformad för att passa dina unika egenskaper och styrkor,  det är enligt Van Tharp vad ”the Holy Grail” innebär. En uppfattning som jag delar helt och hållet.

Annonser

2 thoughts on “Teknisk analys

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.