Den kloka långsiktigheten

Ett sätt att se på placeringar i aktier och fonder är att vara långsiktig. Det spelar ingen roll när man köper, bara man är tillräckligt långsiktig så kommer avkastningen ändå att bli god jämfört med andra alternativ som banksparande.  Det är huvudargumentet för denna strategi.

De som företräder långsiktighet som strategi lutar sig tillbaka på historisk utveckling där många studier visar att aktier gett 8-12% årlig avkastning om man räknar på långa perioder och breda placeringar. Men det är på sin plats att varna för olika sätt att dra slutsatser av historien. Vi har sedan början av 1980-talet levt i en bull-market, där aktiemarknaderna gått upp kraftigt, med endast kortare rekyler. Under denna period har finansindustrin utvecklats enormt, och kapitalet att placera likaså. Vi har lärt oss att aktier alltid går upp, bara man är långsiktig.

Bortsett från den allvarliga baksidan med långsiktighet, den att du utsätter ditt kapital för maximal risk och låter marknaden avgöra när du kan ta ut pengar, så finns det också anledning att nyansera analyserna av den historiska börsutvecklingen. Ta till exempel och skapa en graf över S&P 500 mellan 1950-1981 så ser du flera perioder med fin avkastning, men också långvariga perioder där kurserna legat och stampat i ett smalt intervall.

Några axplock från grafen med exempel på 10-årigt sparande:

 • Började du placera i aktier september 1953 fick du en fin resa fram till september 1963 då S&P 500 gick från 23,35 till 71,7. En uppgång med 207%, eller 11,9% årlig avkastning. Well done.
 • Köpte du aktier i oktober 1960 då index stod i 53,39 och skulle sälja av vid oktober 1970 vid index 83,25 så hade du fått en årlig avkastning på 4,5%, inte så mycket att hänga i julgranen.
 • Lyckades du pricka botten i september 1966 vid 76,56 och sålde 10 år senare på 105,24 hade du fått en årlig avkastning på 3,2%, klent.

Exemplen är förstås tagna av mig i syfte att visa på olika utfall. Jag har också valt 10 år som lång sikt, för ärligt talat tror jag inte att särskilt många ser på sitt sparande i tidsperioder på 20 år eller mer. Men långsiktigheten vinner inte alltid bara för att man tar i med tidsperspektiv som blir enormt långa. Den som köpte aktier i S&P 500 vid botten juni 1962 på 54,75 och sålde 20 år senare på 109,61 fick en årlig avkastning på blygsamma 3,5%.

När det gäller riktigt långa tidsperioder på 30 år eller mer så är det lättare att se att långsiktigheten ger fördelar. Sätter du in pengar när du är 30 år så kan du förmodligen räkna med en god avkastning när det är dags att gå i pension. Men månadssparande och återkommande insättningar ökar risken då du undan för undan får mer kapital exponerat för börsens nycker och drabbas hårdare av en eventuell nedgång strax innan du ska ta ut pengarna.

Man kan välja många perioder att studera, en del blir lyckosamma, andra inte. Frågan är om man tycker att man vill lita så mycket på slumpen som den långsiktiga strategin gör, i vart fall för placeringar som avser tidsperioder på mindre än 20 år? 

 Det intressanta är att det inte är givet att börsen under din sparhorisont rör sig så att du får en vettig avkastning i förhållande till den risk du tar. Vi har blivit itutade att lång sikt alltid innebär garanterad god avkastning, men det finns anledning att ifrågasätta det.

Annonser

4 thoughts on “Den kloka långsiktigheten

 1. Nej, det har du helt rätt i. Inte heller inflationen finns ju med i grafen. Sökte efter någon som hade analyserat alla variabler tillsammans och hittade en pärla: http://www.simplestockinvesting.com/SP500-historical-real-total-returns.htm

  Här ser man den reala avkastningen, efter både återinvesterad utdelning och inflation. Artikeln visar att 10-åriga sparanden i olika decennier från 50-talet till idag hade gett väldigt olika resultat. Jag ser det som ett gott stöd för min åsikt om långsiktighet.

 2. Takkar för länken!

  Som deg anser jag at aktiesparanda (med låga kostnader!!) er en långsiktig investering der räntesparande inngår för at redusera risken. Derimot har jag ingen tro på market timing eller investering i enskilde aktier för den vanlige sparare.

 3. Nja, att jag skulle ha synen att aktier är en långsiktig placering är inte riktigt korrekt. Visst kan man spara på lång sikt, men det gäller att vara aktiv under tiden för att undvika att kapitalet eroderas. Market timing, om rätt använd, är en komponent till att skydda sitt kapital, men det handlar INTE om att hitta toppar/bottnar. Sedan är övriga delar i placeringsstrategin som marknadsval, exits och position sizing betydligt viktigare än beslutet att gå in på marknaden.

  Men indexfonder med låga avgifter är en gjuten vinnare jämfört med vilken nationell fond som helst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.