Bättre eller sämre än väntat?

Goldman Sachs redovisade i eftermiddags sin rapport för det fjärde kvartalet. Resultatet var sämre än väntat enligt bland annat E24, men bättre än väntat enligt TT som citeras bland annat på Veckans Affärer. Resultatet blev hur som helst att aktien stiger, och det är ju priset som räknas!

Det här med förväntningar är en spännande del av psykologin på börsen. De stora nyhetsbolagen sammanställer kvalificerade gissningar från analytikerkåren, och vips så har vi fått ett mått på vad marknaden förväntar sig. Vad utfallet i reda siffror egentligen har för betydelse när det gäller värdering av ett företag eller prognos för den fortsatta verksamheten spelar liten roll. Det är utfallet mot marknadens bedömning som gäller, alltså den bedömning som kommer från överbetalda räknenissar som fipplar runt i sina Excel-ark. Det sunda förnuftet får underordna sig.

Marknadspsykologi, som till exempel i form av fenomenet med förväntningar, är ett problem för de som placerar i aktier utifrån endast någon form av fundamental analys. Väger man inte in marknadens psykologi kan det ta väldigt lång tid för en aktie att nå den kurs som man har räknat ut borde vara möjlig. Att vara långsiktig kan visa sig innebära att man får vänta väldigt lång tid.

Oavsett vad man har för åsikt om marknadens förväntningar och det rimliga i att en aktiekurs går upp eller ned 10% på en rapport eller nyhet, så är det som placerare bara att gilla läget.  Reaktionen kan tyckas helt bakvänd mot vad du tänkt dig, men då är det du som går i otakt och inte resten. I alla fall just nu, hur det går i morgon vet ju ingen.

Kraftiga kursreaktioner på nyheter är ett gott bevis på att marknaderna inte är så effektiva som en del vill få det till. De visar också på nödvändigheten att ha en strategi så att man klarar av svängningar och inte låser fast sig vid en placering bara för att man själv har en bestämd åsikt. Det är alltid marknaden som har rätt, i varje givet ögonblick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s