Det är lätt att gnälla

Men svårare att vara konstruktiv. Jag har i tidigare inlägg pratat en hel del om strategi, och Onsdagsfondernas placeringsstrategi finns att läsa för envar som vill. För dig som känner att du vill se över ditt sparande på börsen, och vill få något mer med substans än att agera långsiktigt och se över dina risker, har jag skapat Onsdagsfonden Avanza. Där har du ett konkret exempel på hur du kan skydda ditt kapital samtidigt som du använder det effektivt. För PPM-sparandet finns Onsdagsfonden PPM.

Som allt annat här i livet handlar det om sunt förnuft. Varför ska du slänga pengar i något som utvecklas dåligt, bara för att det med tiden antas att det ska bli bättre? Förefaller det inte mer logiskt att vänta till dess att det blir bättre, om det nu ändå ska bli det? Motståndarna till detta resonemang framhåller ofta att det är bäst att köpa när priserna är som lägst för då får man bäst utväxling på sitt kapital. Förvisso har de en poäng här, men det finns två stora svagheter med resonemanget. För det första så är det vanskligt att försöka identifiera en botten. En långvarig nedgång kan innebära att du förlorar minst halva ditt kapital, och då krävs det att börsen går upp med 100% för att du ska nå break-even. Det har hänt förut, men är ingen naturlag. I alla händelser kan det ta längre tid än man tror för börsen att återhämta sig. För det andra så lämnar du åt marknaden att bestämma när du kan ta ut pengar med hygglig avkastning, istället för åt dig själv. Den som månadssparat i tio år och satsat på att ta ut pengarna nu (eller växla om dem till ett säkrare sparande), hade inte haft en särskilt bra avkastning. Kanske ser det annorlunda ut om två år, men det var förmodligen nu man ville köpa den där bilen/huset, säkra pensionen eller göra den där drömresan.

Genom att vara aktiv i ditt sparande – köpa när börsen är på glatt humör och sälja av vid bestämda nivåer – skapar du det som verkligen kan kallas för aktiv förvaltning. Det är en helt annan sak än den lek som fondförvaltarna håller på med när de ska slåss om utrymmet att skapa överavkastning gentemot ett jämförelseindex. Vi ser ju hur det brukar lyckas, en bråkdel förmår slå indexet med enstaka procentenheter, men alla är bra på att ta betalt för ett dåligt jobb. Lägger du sedan till den viktiga komponenten med position sizing – hur mycket du ska satsa – så får du en robust plan för ditt sparande. Där har du ett konkret sätt att se över din risk och bevaka dina innehav!

Någon ondgör sig ibland över att behöva realisera vinster och förluster, men jag förstår inte invändningen. Om du på detta sätt skapar en högre avkastning så borde väl inte det faktum att du får betala skatt nu istället för om 10 år betyda så mycket? Pappersmässigt är det också enkelt numera att deklarera försäljningar. Annars finns ju alternativet med kapitalförsäkring att fundera på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s