Jo, det är fel att vara soffliggare

Ännu en representant för det eviga mantra om att spara långsiktigt och se över sina risker (vad det nu betyder) är Dagens Nyheters Maria Crofts. I dagens tidning kommenterar hon en undersökning om privat pensionssparande, och får till ett några formuleringar som jag inte vet om jag ska skratta eller gråta åt.

”Pensionssparar gör man på 30-40 års sikt och då hinner börsen gå upp och ner flera gånger.”

Jo, den som sätter igång och pensionssparar i 25-30 års åldern har naturligtvis denna sparhorisont, om man nu tycker att det är en bra idé att lägga undan pengar inför den period i livet som kostar absolut mest, med familj och boende. Men om det går 15 år så har man helt plötsligt 15-25 års spartid kvar, och då börjar tunga börsfall bli kännbara. Har man samlat ihop ett kapital, vilket rätt många runt 40 hunnit göra, så sätter man det på risk i sin helhet genom att agera soffliggare, och frågan är vad som är ”inte fel” med det.

”Många av spararna i undersökningen svarar också att de inte gjort någonting just för att de är medvetna om att pensionssparande är långsiktigt. Det är glädjande att så pass många förstått det. Förutsatt att de placerat pengarna på rätt sätt.”

Jaha, men hur placerar man rätt då? Väljer rätt fonder, flera fonder, månadssparar, eller vad? En ledtråd får vi i nästa formulering:

”Så länge pengarna ligger i aktiefonder är sannolikheten stor att det är en bra idé att låta dem vara kvar där. Men de som en gång placerat i räntefonder och aldrig ändrar sig riskerar att bli förlorare eftersom avgifterna äter upp en stor del av avkastningen. ”

Aha, det är aktiefonder som gäller! Jag kan hålla med om att räntefonder ger tveksam avkastning efter avgifter, men den problematiken finns ju i aktiefonder också. Dessutom nästan alltid i mycket större skala!

Ännu en artikel om hur man ska pensions- eller fondspara, utan minsta användbart råd om hur man skyddar sitt kapital samtidigt som man använder det effektivt. Vad är det som säger att börsen ska återhämta sig igen på kort tid, som alla verkar tro? Är det värt att ta risken att låta hela sitt kapital stå kvar och eroderas, för att man tror så stenhårt på ett visst scenario? Det är, i mina ögon, den stora chansningen. Den som har 10 år kvar till pension har det senaste året fått se sitt kapital minska med -36% om man satt allt i en svensk indexfond. Är det nu man ska växla in till ett säkrare sparande? Eller låta kapitalet stå kvar och hoppas att börsen de närmaste åren går upp minst 56% så man är tillbaks där man startade för ett år sedan?

Naturligtvis finns det alla möjligheter att börsen vänder kraftigt upp, men det är ingen naturlag. Och ju mer man förlorar av sitt kapital, desto mer börsuppgång krävs. En nedgång med 50% kräver en börsuppgång med 100%!

Annonser

7 thoughts on “Jo, det är fel att vara soffliggare

 1. Tack för bra inlägg, jag har skickat ditt inlägg till Maria Croft på DN. Får se om hon reagerar, antagligen inte.

 2. Helt rätt! Är det inte dags för dig att skriva en bok i ämnet? Jaja, det tar ju sin tid att hålla ingång en blogg också… Men jag tänker att Per H Börjesson ska väl inte ha monopol på hur man investerar med sin populära ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”. Är inte även hans åsikt att ”köp och behåll i evighet”…?

 3. Det var en spännande tanke, att skriva en bok! Jag gillar ju att skriva och ämnet engagerar mig verkligen. Något att fundera på!

  Per H Börjesson förefaller ha långsiktighet som ledord och Warren Bufett som idol. Jag skulle nog komma fram till en del andra slutsatser än vad han gör i sin bok… 🙂

 4. Fick svaret nu från Maria på DN:

  ”Eftersom alla inte har en klumpsumma att placera undrar jag om du har något bra tips till dem om de nu inte ska månadsspara?”

  Har du någon bra respons du kan hjälpa mig att skicka till henne?

 5. Juneinsider, tack för du följer upp detta inlägg och ger mig möjlighet att konkretisera mina tankar! Grundtipsen som jag ger är att vara aktsam om kapitalet och använda det effektivt. Konkret innebär det att man placerar i trendens riktning och har tydliga regler för när man säljer av sina placeringar. Sist, men absolut inte minst, ska man på ett klokt sätt beräkna hur mycket man ska satsa när man placerar, för att uppnå god balans mellan risk och avkastning.

  Onsdagsfonden Avanza kör efter detta koncept. Tekniken med månadssparande är inte fel i sig, det är vad man satsar på, när och hur som spelar roll. Pengarna placeras här på bankkonto när börstrenden är nedåtriktad. När trenden är uppåtriktad så köps varje månad andelar i Avanza Zero. Hur många andelar som köps beräknas efter en enkel algoritm, där börsens grad av svängningar och storleken på det ihopsparade kapitalet styr. För varje andelsköp så tillämpas sedan en glidande stoploss som både begränsar förluster och avgör när det är dags att ta hem vinster.

  Det knepiga för den som är van vid det enkla månadssparandet är nog beräkningen av antalet andelar som ska köpas och det faktum att man säljer andelar när börsen backat tillräckligt mycket. Det är ”priset” man får betala för att få trygghet i sina placeringar. Jämför det med att försöka hitta rätt i fonddjungeln och att tima fondbyten rätt.

  Sedan kanske det tar emot för en del att invänta positiv trend innan man köper, intuitivt vill man ju köpa billigt och sälja dyrt. Men det är en väldigt svår konst som få uppnår framgång med på sikt. Betydligt enklare, säkrare och lönsammare är det att köpa dyrt och sälja dyrare, vilket är trendföljningens kärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.