Kalle Anka börs

Marknaderna fortsätter att svänga våldsamt. OMXS30 har de senaste 20 handelsdagarna haft 10 dagar som slutat med en förändring på mer än 2,5%. Sju dagar har index slutat på mer än +/- 4,8%! Kurserna kan falla med 5% en dag för att sedan gå upp 10% nästföljande. Vari ligger det rimliga i detta? Har börsen blivit en lekplats för algoritmstyrd handel där automatiska handelsystem reagerar samfällt och slaviskt på ny information? Många pratar föraktfullt om en Kalle Anka börs och hävdar att aktier inte längre handlar om fundamenta utan endast om trading.

Vilken uppfattning man har torde bero på ens nuvarande framgång med placeringarna. 🙂  Men som aktör på börsen är det faktiskt bara att gilla läget, oavsett vilket det är. Prissättningen är en smältdegel av alla aktörernas förväntningar på den framtida kursutvecklingen. I varje läge är priset det rätta, oavsett hur under- eller övervärderad man tycker att aktierna är. Det finns inget sant fundamentalt berättigat värde för aktier, även den mest gedigna kassaflödes- och tillväxtsanalys resulterar i subjektiva uppfattningar om riktkurs. Precis som skönhet ligger bedömningen om en aktie är billig eller ej i betraktarens öga, och det är dennes beslut som avgör hur kursen rör sig.

Kursrusningar och ras är exempel på hur starkt gruppsykologi och flockbeteende inverkar på marknader, och är en känga åt tesen om de effektiva marknaderna. Den som ignorerar denna inverkan kommer för eller senare att få riktigt stora problem.

Tajmar du dina aktieköp fel, har du inga pengar kvar när trenden vänder, får du för stora förluster, tar du hem vinst för tidigt eller för sent? Oavsett vilket är det hos dig problemet ligger, inte hos börsen. Du måste anpassa din placeringsstrategi så att den passar både dig och de marknader du handlar på.

I dagens extremt volatila läge så har Onsdagsfonderna nytta av riskberäkningen, som baseras på just marknadernas volatilitet. Varje position blir mindre i storlek och exits blir vidare ju högre volatiliteten är. Det hindrar förstås inte att fonderna går dåligt en extrem rekyldag som igår, men är ett konkret exempel på hur man kan göra sin strategi mer robust och anpassa den efter marknadsklimat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.